2022. december 9. péntek
Natália

Elkészült végre a kobaltmentes akksi is!

2021. szeptember 13., 14:00
Elkészült végre a kobaltmentes akksi is!

Az elektomobilitás terjedése megállíthatatlan, és ez nagyon jó hír lehet a klímavédelem szempontjából is - már persze ha az elektromosságot tiszta, megújuló forrásból nyerjük ki. Azonban az elektromobilitásnak is megvannak a maga árnyoldalai, amikkel kénytelenek vagyunk számolni, és ez többek közt a kobaltéhség. Erre kínál most megoldást egy kínai startup. 

Kobalt 

A lítium-ion akkumulátorok elengedhetetlen kelléke ez a ritka fém, ebből készül a lítium egységek egyik elektródája. Bányászata azonban erősen környezetszennyező, arról nem is beszélve, hogy milyen emberi vonatkozásai vannak. 

kép: electricbee.co

Jelenleg a világ legnagyobb kobalt beszállítója Kongó. Ez nagyon jó gazdasági lehetőséget jelent az ország számára, csakhogy ennek kihasználása igen sötét hozadékkal rendelkezik. Technikailag rabszolgamunkában bányásztatják a felnőttekkel és gyerekekkel a kobaltot, miközben ezzel saját egészségüket is roncsolják a bányászok. 

A világ kobaltéhsége pedig egyre csak nő, amit az elektromobilitás meg fog háromszorozni az évtized végére. Már persze abban az esetben, ha nem találunk valami más megoldást a akkumulátorok gyártásában. 

 

Akkumulátor kobalt nélkül 

Ha sikerül kiiktatni ezt a fémet a gyártás során, akkor ez egyrészt hatalmas lökést adhat az akkumulátorgyártásnak, másrészt komoly előrelépés lehet a környezetvédelem terén is. A kínai SVolt nevű startup a Shanghaji Autószalonon bejelentette: ez sikerült. 

kép: honda.co.uk

Nem kis teljesítmény ez, hiszen ezzel a cég beelőzte a Teslát és az IBM-et is, de állításuk szerint nem csak áthidalták a kobalt jelentette gondot, de az akkumulátorok már 2023-tól gyártósorba is kerülhetnek. Hogy mennyi igaz a bejelentésből, azt nehéz lenne megállapítani, mindenesetre sokat elmond az a tény is, hogy a cég már most együttműködést alakított ki a szintén kínai Great Wall Motors-szal. Vagyis már a gyártó is megvan, aki alkalmazza majd az új akkumulátorokat. 

Persze nem ez az egyetlen vonal, amivel a környezetvédelmi szempontok szerint foglalkozni lehet, hiszen nemrégiben a vas, valamint a nátrium alapú akkumulátorok terén is igen jelentős előrelépések történtek 

lead kép: adhesivesmag.com

Ezek is érdekelhetnek