Május 27. Hétfő, Hella

Átfogó tanulmány figyelmeztet - 29 év múlva holt övezetté válnak az óceánok a műanyagok miatt

null

Már megint a műanyag, és már megint az ember kényelme. Hihetetlen ugyan, de ennek az anyagnak az alaptípusát az emberiség csak a 19. század második fele óta ismeri, és a műanyag igazi felvirágzása is csak 1950-óta ismerhető el, amikor is a termelése évi 2 millió tonnára ugrott. Azóta eltelt néhány év, fontosabb lett a kényelem, az árverseny és nem igazán foglalkoztunk a műanyagok hatásaival, így 2017-ben már évi 348 millió tonna (!) műanyagot gyártottunk le. Most azonban ezt gyorsan be kell fejeznünk, ha nem akarjuk, hogy az óceánok holt vizekké váljanak.

Megint a régi lemez

Talán már megszámolni sem tudjuk, hogy hány alkalommal olvastuk, láttuk vagy hallottuk, hogy milyen mértékű a műanyagszennyezés a tengerekben és az óceánokban. Mindenre figyeltünk, majd kortyoltunk egy utolsót a PET palackba zárt vízből, majd kidobtuk a műanyag szemetesbe, amiben műanyag zsákba töltve várakozik a számtalan szintén műanyag hulladék. Ezek pedig mennek a szeméttelepre, hiába van rajtuk az újrahasznosítható címke.

kép: Getty via Canva

Hogy miért hiába? Mert nincs kapacitásunk ennyi műanyag újrahasznosítására, és azért, mert csak egy bizonyos számban - nagyjából 6 alkalommal – lehet újrahasznosítani a műanyagot, utána mindenképpen a szeméttelepre kerül, és ott is marad akár 1000 évig. Már persze jó esetben, mert rossz esetben mikroműanyaggá válik, és a szervezetünkbe jut, vagy a tengerekben köt ki.

De akkor mi legyen?

A tengerek műanyag terhelése pedig drasztikus méreteket öltött, mely tömeges pusztulási hullámokat indít majd el a közeljövőben. Egy friss, és igen átfogó kutatás szerint 29 éven belül holt övezetekké válnak az óceánok éppen a műanyagok miatt.

kép: plasticwaste.github.io

A kutatásban többek közt részt vett az Oxfordi Egyetem, aLeedsiEgyetem, az Ellen MacArthur Alapítvány és 17 független szakértő is, akik a kérdéskört nem csak ökológiai, hanem gazdasági és társadalmi szemszögből is körbejárták. 150 oldalas tanulmányukban pedig rámutattak: ha nem lépünk gyorsan és drasztikusan a műanyagok ellen, akkor a minket körülvevő, a Föld túlnyomó többségét adó vizekben az élet eltűnik, minimálisra csökken.

A tanulmány arra is kitér, hogy itt lenne az ideje megérteni, hogy sem az újrahasznosítás, sem pedig az ártalmatlanítás nem hoz tényleges megoldást, pusztán a műanyagok mennyisége miatt sem. Az egyetlen valóban hatékony lehetőség, ha a termelés 80%-át egyszerűen elfelejtjük, és a műanyagok helyett fenntartható ésbioanyagok felé fordulunk. Más esélyünk egyszerűen nincs.

lead kép: wallpaperflare.com