2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Szappannal is sokat tehet a környezetért

2021. július 11., 11:00
Szappannal is sokat tehet a környezetért

Az ökológiai lábnyom jelentős csökkentése napjaink egyik legnagyobb kihívása. Ezek között is a műanyagok elleni harc jelenti a prioritást, és a jó hír, hogy ezt otthon is könnyedén megtehetjük. Ehhez nem is kell más, pusztán az, hogy egy kicsit jobban végiggondoljuk a vásárlást, mielőtt egy termék a kosarunkban landol. 

Mit lehetne? 

Sokan gondolkodnak el azon, hogyan is lehetne csökkenteni a műanyag felhasználásukat, egy átlagos háztartásban a húskészítmények, a zöldségek és a piperék terén is sokat lehet spórolni. Most pedig az egyszer használatos műanyagok zömének betiltásával új lökést is kapott ez az irány, vagyis a dolgunk is könnyebb. A húst a hentestől - ahol legalább a műanyag dobozt kiiktathatjuk -, a zöldséget a saját kis zsákokba a zöldségestől. 

kép: best4bathroom.com

A pipere azonban nehezebb ügy. Már hazánkban is létezik olyan bolt, ahol újra lehet tölteni a flakonokat, de egyelőre ez nem opció, mivel egyetlen ilyen üzletről beszélhetünk. Akkor viszont mit tehetünk?  

Visszatérhetünk nagyanyáink módszereihez, és elhagyhatjuk a folyékony szappant és a tusfürdőt, hiszen ott a szappan! A minőség kérdésében széles a választék, a bőrápolás sem lehet kérdés, és bizony a műanyagot is el lehet felejteni, hiszen a szappant papírba csomagolják a gyártók. 

 

De a vége.... 

Tény és való, hogy a folyékony szappan esztétikusabb, már ami az utolsó használatokat illeti. A szappan ugyanis ekkora elvékonyodik, eltörik, már nem kelleti magát annyira. Ez ugyan sokaknak nem gond, de akit zavar, annak is vannak lehetőségei. 

kép: Ivan Bajic - Getty Images

A szappant felolvasztva forró gőzben összeszedhetjük a darabokat, és új szappant önthetünk belőle. A szilikon formából könnyen kijön a friss darab, és akár kedvünk szerint illatosíthatjuk is némi illóolajjal (arra figyeljünk, hogy ne kerüljön bele túl sok, illetve, hogy nem minden illóolajat fogad jó szívvel a bőrünk). 

Ha ez nagyon macerás, akkor ne olvasztgassunk, csak fogjunk egy kisebb zsákot, mondjuk egy ékszeres tasakot, és tegyük bele a szappanvégeket, ezután mehet a fiókba a zsák. Illatosít, méghozzá hosszan úgy, hogy maguk a ruhák nem veszik át az aromákat.

Lead kép: milwaukeeindependent.com

Ezek is érdekelhetnek