Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Biológiailag lebomló műanyagok a régi helyett - jó ez nekünk -

null

Végre búcsút inthetünk az egyszer használatos műanyagoknak, ezzel pedig remélhetőleg csökkenthető a műanyagszennyezés is, mely még a klímakatasztrófa kialakulásában is szerepet játszik. De ha mennek a műanyagok, akkor mi marad helyette? Hát a műanyagok!

Megy is, marad is...

Ha furán hangzik a fenti kijelentés, az nem véletlen. Valahogy nem akaródzik megszabadulni a műanyagoktól, még akkor sem, ha mindez idáig nem tudtunk olyan műanyagot gyártani, mely a környezetre nézve ne jelentene komoly terhelést. Hiába, a műanyagipar jelentős összegeket tol a gazdaságba.

Maradnak tehát a műanyagok, kis könnyebbség, hogy ezentúl a “biológiailag lebomló” fajtákkal lehet majd számolni. Az idézőjel sem véletlen, hiszen már nem is egy oknyomozó riport és kísérlet bizonyította be, hogy az ilyen műanyagok nem sokkal jobbak “normál” társaiknál...

PLA

Ez az a műanyag, melyen rendszerint megjelenik egy kukoricacső, mivel kukoricakeményítőből készül. Ennek megfelelően biológiailag lebomlik, és ezzel nem is lehet vitatkozni. A mikéntjét pedig igyekeznek nem annyira bereklámozni, mint a lebomló voltát. Tény, hogy ez az anyag lebomlik, ehhez pedig mindössze 60°C-os hőre van szüksége. Ha ezt produkáljuk a természetben, akkor már olyan mindegy a műanyagok miatt aggódni, ha pedig nem, akkor értelemszerűen ipari komposztálási körülményekre van szükség hozzá. Vagyis csak abban az esetben járunk jól vele, ha összegyűjtjük, és gondoskodunk a megfelelő komposztálásról! Ha nem, akkor a tengerben 3 hónapig lebeg, a földben azonban 27 hónap után is remekül megvan, köszöni szépen.

kép: lzglpacking.en.made-in-china.com

Oxodegradálódó műanyagok

Ezek a műanyagok oxigén jelenlétében bomlanak le, ami azért lényeges előny a 60°C-kal szemben. Ehhez nem kell meleg, sem ipari körülmények, pusztán fény és oxigén. A bibi éppen itt van, mivel ha a szeméttelepen alulra kerül az ilyen anyag, akkor sem fényhez, sem oxigénhez nemigen jut hozzá, azaz jelen van, ameddig csak lehet. Újabb rossz pont, hogy az anyagban nehézfémek is vannak, vagyis, ha lebomlik – aminek nagyon örülünk - akkor számolni kell a nehézfémek telítődésével a talajban, ami nagyon nem jó hír...

Mikrobiológiai út

A harmadik biológiailag lebomló műanyagcsoport olyan anyagból készül, melyhez mikroba csalogató adalékanyagot kevernek. A lebomlást tehát baktériumok végzik, egyszerűen felfalják a műanyagot, és ehhez nem kell sem hő, sem fény, sem levegő - de ezek jelenlétében is végbemegy, vagyis ez tűnik a legjobb megoldásnak.

kép: craftechind.com

Elhamarkodott következtetést persze nem szabad levonni, hiszen hosszabb időt vizsgáló hatástanulmányok egyelőre nincsenek, vagyis most még fogalmunk sincsen mekkora terhelést jelentenek ezek az anyagok a környezetre nézve. Éppen ezért érdemes azt a fegyvert kézbe venni – pontosabban éppen nem kézbe venni – amivel biztosan nem okozunk kárt: egyszerűen ne vegyünk műanyagot, ha tehetjük!

lead kép: steemkr.com