2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid

Melyik termék környezettudatos

2021. június 21., 08:00
Melyik termék környezettudatos

A környezettudatosság és a klímaváltozás elleni fellépés mára kötelezővé válik minden gyártó számára, ezt várják el a vásárlók. Csakhogy ennek eleget tenni nagyon sok formában lehet, és sajnos ezek többsége szinte semmit sem ér. Valóban környezettudatos az, amit veszünk, vagy csak azt mondja a gyártó? 

Csomagolás? 

Létezik olyan, hogy környezettudatos csomagolás? Igen, létezik, de sok feltételnek kell megfelelnie. Ezek közül azonban csak az egyik az újrahasznosíthatóság, illetve az újrahasznosított anyagok használata. 

kép: earth911.com

A legnagyobb műanyagszennyezők - mint a Coca Cola – szeretik feltüntetni a palackjaikon, hogy 100%-ban újrahasznosítható. Ez remek, nagy előrelépés, csak van vele némi bibi. A cég ugyanis ezzel csak félig teljesítette az elvárásokat. A felelősségvállalás ugyanis nem merül ki annyiban, hogy környezettudatos csomagolást használ, a csomagolóanyagok visszagyűjtése és újrahasznosítása is az ő feladata kellene, hogy legyen. Tény, hogy az embereknek nem szabadna eldobálni a palackokat, de ezzel nem védekezhet az, aki műanyagot használ csomagolóanyagként. 

 

 

Akkor legyen alumínium? Nos, bár ez az anyag tökéletesen újrahasznosítható, akárhány alkalommal – ez a műanyagra messze nem igaz -, az előállítása és újraöntése is energiaigényes feladat, nagyjából kétszer annyira, mint a PET esetében. És a sok energia sok CO2-őt is jelent. Hogy mikor érdemes alumínium csomagolást választani? Akkor, ha a gyártási energiát tiszta forrásokból nyerik, ebben az esetben ugyanis egy valóban környezettudatos megoldásról van szó. És persze itt is érvényes, hogy a visszagyűjtést és hasznosítást rendkívüli mértékben javítani kell, hiszen ma, hazánkban az alumínium újrahasznosítási aránya csupán 33% (a PET újrahasznosítási aránya 20% körüli). 

kép: ethicalconsumer.org

Akkor marad az üveg! Ez tökéletes megoldás, hiszen csak ki kell mosni, és végtelenszer használható, sőt, ha eltört, újraönthető. Csakhogy, ha eldobáljuk, akkor messze az üvegnek a legnagyobb a karbonlábnyoma. 

Akkor most mi legyen? 

Hogy mikor lehetünk környezettudatosak a vásárlás során? Akkor ha igyekszünk olyan terméket venni, mely csomagolásmentes, vagy újratölthető. Ez a jövő, ezek a termékek jelentik az igazán környezettudatos lépéseket. Ha pedig ilyet nem találunk, akkor is törekedjünk a lehető legkevesebb csomagolóanyagra, és persze arra, hogy a kiválasztott csomagolást vissza tudjuk juttatni a gyártónak, vagy az újrahasznosítónak. 

lead kép: fdiforum.net

Ezek is érdekelhetnek