Június 24. Hétfő, Iván

Megint rekord született a napelemek hatékonysága terén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A napelemes energiatermelés még bőven gyerekcipőben jár. Hiszen a Nap beérkező energiája elképesztően hatalmas, és a napelemek segítségével ennek mi pusztán egy igen kicsi részletét vagyunk képesek hasznosítani - de már ez is hatalmas előrelépéseket tesz lehetővé.

A Nap ereje

Tulajdonképpen a szélerőművek is a Nap erejét hasznosítják, hiszen a szelek kialakulásában is jelentős szerepet játszik központi égitestünk, illetve az onnan a Földre érkező energia. De a közvetlen energiakinyerés a napelemek segítségével történik.

kép: pv-magazine.com

Sok kutató gondolja úgy, hogy a napelemes energiatermelés egy ponton átveszi az uralmat a fosszilis energiahordozóktól, és tiszta, ráadásul nagyon olcsó energiát szolgáltat az emberiségnek. Mivel pedig egy komplett iparág dolgozik ezen, erre az esély is megvan - bár ellenlábasok is akadnak bőven.

A lényeg, hogy aki csak teheti, már most is napelemeket telepít. A magánházak teljes áramkiváltása is megoldható napelemekkel, igaz, sajnos a termelés nem folyamatos. A napelemek hatékonysága pedig 18% körüli.

Perovszkit

Ez a kristály nem ismeretlen azok számára, akik egy kicsit is beleásták magukat a napelemek világába. A perovszkit-napelemek jelenthetik azt a jövőt, amit a kutatók emlegetnek, mivel tulajdonságaik nem csak tartóssá teszik a modulokat, hanem olcsóvá és hatékonnyá is.

kép: intersolarsystems.com

Tudósok egy csoportjának sikerült elérni a 29,15%-os hatékonyságot, ami azt jelenti, hogy jelenleg a világ leghatékonyabb napelemével rendelkeznek. Ez a perovszkit és a szilícium házasságából született napelem egyelőre csak igen kis méretben létezik, vagyis ahhoz, hogy a piacon találkozhassunk vele, még pár évnek el kell telnie, de az irány kifejezetten jó. A hatékonyság növelése ugyanis az egyike azoknak a kihívásoknak, melyeket a tudósoknak meg kell oldaniuk ahhoz, hogy a világ valóban képes legyen lemondani a fosszilis energiahordozók jelentette biztonságról és kényelemről.

A megújulók egyelőre kevésbé stabil termeléssel aknázhatók ki, és az energia megfelelő tárolása is olyan kérdés, melyre mindenképpen választ kell találni a váltáshoz, mely a klímakatasztrófa megállításának egyetlen igazán hatékony eszköze.

lead kép: sunvoltenergiasolar.com.br