2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende

Hajjal védik a napelemeket!

2021. április 18., 11:00
Hajjal védik a napelemeket!

A napelemek fejlesztésében nincs megállás, hiszen jelenleg még magas az áruk, és a hatékonyságuk is hagy bőven kivetni valót maga után. Arról már nem is beszélve, hogy sajnos ezek a panelek erősen sérülékenyek is. 

Fejlődés! 

A napelemek hatékonyságának növelése érdekében folyamatosan folynak a fejlesztések. A jövő nagy valószínűséggel a perovszkit kristály napelemeké, hiszen a teljesítményük sokkal jobb az elődeikhez képest. 

kép: quora.com

Tudjuk, hogy a felezett panelek is jobban teljesítenek, illetve nem mindegy az elrendezésük sem. Jelenleg a gyakorlatban a napelemek teljesítménye 18% alatti, ami siralmasan alacsony szám, de még így is nagyon megéri velük az energiatermelés. Gondoljunk csak bele, mi lesz, ha a tudomány eléri az 50%-os, vagy éppen a 80-90%-os hatékonyságot a panelek esetében? 

 

Védelem 

Ugyanakkor sajnos hiába a hatékonyság, ha egy nagyobb jégverés, a hideg és meleg ingadozása, vagy más környezeti hatás viszonylag gyorsan tönkre teszi a napelemeket. Ez ellen igyekszik tenni valamit a tudomány, bár a fejlesztési irányok nem kifejezetten ezt preferálják. 

Queenslandi Műszaki Egyetem kutatóinak sem az volt a célja, hogy egy pajzsot hozzanak létre a panelek védelme érdekében, mégis sikerült. Ráadásul egy olyan alapanyagot használnak hozzá, mely szorosan kapcsolódik az emberiséghez, és még csak bányászni sem kell: ez pedig az emberi haj. 

kép: Drperm.com

Kevesen tudják, de az emberi haj a gyúlékonyságot leszámítva szinte elpusztíthatatlan. Igen nagy a szakítószilárdsága, és nagyon ellenálló. A tudósok pedig arra is rájöttek, hogy porítva és 240°C-ra hevítve szén nanopontokat lehet létrehozni, mely a panelekre felvíve komoly védelmet nyújtanak azoknak a környezeti hatásokkal szemben. Sőt, egyfajta pluszként még a teljesítményüket is növelik - bár a cél nyilván ez a lehetőség volt. 

A védelem pedig jól jön, hiszen a napelemek ára annak is függvénye, hogy mennyire ellenállóak, milyen gyakran szorulnak cserére vagy javításra. Az olcsó napelem pedig még olcsóbb tiszta áramot jelent, ez pedig a Földnek kifejezetten jó hír! 

lead kép: nanoside.uk

Ezek is érdekelhetnek