Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

2,2 tonna szemetet szedtek az Everest alaptáborában - ez lenne az emberiség hagyatéka?

null

Az emberiség nagyon sok értékes dologgal igyekszik nyomot hagyni a világegyetemben. Képzőművészeti alkotásokkal, tudományos eredményekkel, bonyolultan megkreált kertekkel, vagy éppen avilágűrbeküldött üzenetekkel. Ám egy idegen civilizáció számára az első, ami szemet szúrna az az, amit a legnagyobb tömegben hozunk létre: a hulladék.

Szemét, mindenhol

Ahol az ember megjelenik, ott a szeméttel is számolni kell. Kis csokipapír, eldobott zsebkendő, arcmaszk és gumikesztyű, és ezek csak a kisebb részletek. Sokkal nagyobb dolgokat is gond nélkül hagyunk hátra, pusztán azért, mert nem készültünk fel megfelelően, vagy mert nem igazán érdekel minket a dolog. Ez csak egy cigarettacsikk, csak egy sörösüveg, ne adj’ Isten csak egy sátor.

kép: Getty

Az eredmény pedig elképesztő hulladékmennyiség. Ennek esik áldozatul avilágegyik leglenyűgözőbb helye, az Everest is. Sokáig az emberi teljesítmény csúcsa volt eljutni az Everestre, mára azonban elképesztő mennyiségű ember szervezett túrákkal igyekszik futószalagon meghódítani a hegyet. És még ha nem is sikerül nekik, szemetet hagynak mindenfelé, amerre csak mennek.

Tisztogatás

A serpák, akik a magas hegyek közt élnek, ezeket a hatalmas hegyeket spirituális jelentőséggel is felruházzák. Éppen ezért joguknak és kötelességüknek érzik megóvni azokat, akár még a szeméttől is. Ennek megfelelően a nepáliDawaSteven 2008-óta rendszeresen szervezi az expedíciókat, amik a hegy megtisztítását tűzik ki célul. 2019-óta aBallysvájci cég is segít ebben.

kép: asianews.it

2020-ban is elindult az expedíció, és az Everest alaptáborát 2.2 tonna (!) hulladéktól szabadították meg. Innen pedig több olyan hegy is elérhető, mely 8000 méter feletti csúcsokkal rendelkezik, és a serpák szorgalmas munkával takarítják ezeket is.

A dolgukat nehezíti, hogy bár pozitív tapasztalat, hogy aturistákegyre kevesebb szemetet hagynak maguk után, az olvadó gleccserekből rengeteg hulladék kerül elő, mely még a takarítási mozgalom megkezdése előttről származik.

lead kép: honeyguideapps.com