Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Óriási kráterek nyílnak a szibériai talajban - sajnos ez is a klímakatasztrófa következménye

Zöld zóna
2021. március 08. 08:00
null

A klímakatasztrófa olyan pontokon is érinti az emberiséget, amikkel nem nagyon lehet előre számolni. Sok esetben ráadásul a probléma ritkán lakott területeken jelentkezik, így nem igazán foglalkozunk vele, inkább csak érdekességnek tartjuk. Ilyen kategóriába tartoznak a Szibériábansorra nyíló “lukak” is.

Lukak

Ez a kifejezés egy picit megtévesztő. Az utóbbi években egyre szaporodó tendenciát mutatva jelennek meg a szibériai talajban ezek a bizonyos lukak, amiket sokkal inkább lehetne krátereknek nevezni, hiszen sokszor 30 méter mélyre is lenyúlnak, és 15-20 méteres átmérővel rendelkeznek.

kép: Skolkovo Institute of Science and Technology

Sokan és sokféle elmélettel álltak elő arra vonatkozóan, vajon hogyan lehetséges ezeknek a lukaknak a megjelenése. Víznyelőkről nemigen lehet szó, hiszen nem olyan a talaj szerkezete, ahogyan nem állja meg a helyét a meteorit becsapódás, és az UFO elmélet sem.

Klíma

Egy orosz geológus, JevgenyijCsuvlin és társai számára kivételes lehetőség adódott. Helikopterről egy olyan, friss lukat sikerült felfedezniük, mely lehetőséget adott arra, hogy a szakemberek 3D-s modellt készítsenek róla a számítógépen.

kép: Aleksandr Lutcenko-Shutterstock

A vizsgálatok során a kráternél még a frissen kidobott hó és föld is látszott a luk mellett – ez pedig sok dolgot azonnal kizárt a lehetséges kialakulási okok közül. A vizsgálatok végül segítettek, és a tudósok rájöttek arra, hogy a lukak kialakulásáért a metán a felelős.

Apermafrosztalatt irdatlan mennyiségben van metán, mely egy erősen üvegházhatású gáz. A melegedő klíma hatására a gáz összegyűlik a felszín alatt egy tál alakban,melyadott pillanatban kitöronnan, hatalmas üreget hagyva maga után. Mivel ritkán lakott területeken történik a jelenség, így nem foglalkoztatja annyira az embereket. Pedig kellene, ez a jelenség ugyanis azt is megmutatja, hogy apermafroszt, vagyis az örökké fagyott talaj olvadása kétszer olyan gyorsan történik, mint azt a tudósok eddig gondolták.

lead kép: newsbeezer.com

lukFöldemberlevegőmetánpermafroszt