2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

Folyamatosan lángol Szibéria, már 19 millió hektár veszteség

2020. július 23., 12:00
Folyamatosan lángol Szibéria, már 19 millió hektár  veszteség

Szibéria távoli régiója jellemzően azért szokott előtérbe kerülni, hogy a permafrosztról, vagyis az állandóan fagyott talajról beszéljünk. az utóbbi időben sajnos azért kerül az érdeklődés homlokterébe, mert szokatlanul meleg hőhullámok tombolnak, néhol 30°C feletti maximumokkal.  

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Pierre Markuse

Most azonban nem is erről van szó, hanem arról a nagyjából 19 millió (!) hektárról, mely év eleje óta a lángok martalékává vált, illetve arról a körülbelül 1.6 millió hektárról mely most is lángol. A tüzeket megfékezni nem lehet, egyrészt kiterjedésük, másrészt pedig megközelíthetetlenségük miatt. 

A tüzek egy részét villámcsapás okozta, egy másik, jelentős részük azonban emberi okokra vezethető vissza. Ebben benne vannak a fakitermelő társaságok által gyújtott tüzek, melyek legálisak ugyan, de könnyen kicsúsznak az ellenőrzés alól, illetve a part menti régiókban a tábortüzek nem megfelelő kezelése is erdőtüzeket okoz. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Pierre Markuse

A lángok ugyan lakott területet nem fenyegetnek, a természetben esett károk azonban hatalmasak. Ezen felül az orosz nagyvárosok levegője is romlik a szél által kiterjesztett füst következtében. 

kép: Copernicus EU-Sentinel-2, Pierre Markuse

lead kép: greenpeace russia twitter

Ezek is érdekelhetnek