Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Csináljunk a CO2-ből köveket!

Zöld zóna
2021. március 21. 08:00
null

https://inhabitat.com/carbfix-turns-emissions-into-stone/

Egyre biztosabb, hogy a klímakatasztrófa megállításához nem leszelegendőa kibocsátás csökkentése, sőt, a teljes karbonsemlegesség sem. Nem leszelegendőaz erdőtelepítés sem, mindegy hány milliárd fát ültetünk. Ettől persze még szükséges a fák telepítése, mert nélkülük esélytelenek vagyunk, de támaszkodni kell a CO2 leválasztására is!

Leválasztás?

A légkörben felhalmozódott CO2mármost is túlságosan sok. Kicsit érthetőbben megfogalmazva: hiába állna le holnaptól teljes egészében a károsanyag-kibocsátás a bolygón, a légköri szén-dioxid koncentrációja akkor is tovább lendítené a klímaváltozást, igaz, lényegesen enyhébb módon. A folyamat megállításához azonban mindenképpen számolni kell ezzel a ténnyel, és tenni is kell azért, hogy képesek legyünk megszabadulni a légköri felesleges CO2-től.

kép: Mineral Carbonation International

Erre ma már sok technológia létezik, nem is ezzel van a gond. Sokkal inkább azzal, hogy mégis mi legyen azzal a szén-dioxiddal, melyet leválasztottunk a légkörből? Hiszen ennek tárolása nem csak nehézkes, hanem drága is, és bár ipari felhasználása elég tetemes mennyiséget elvinne, ha komoly leválasztásba kezdünk, akkor sok CO2 marad a nyakunkon.

Természetesen

A CO2 megkötése a természetben is remekül végbemegy. Erre jó példák a fák, de ezek is viszonylag rövid ideig, átlagosan csupán 100-200 évig tartják magukban ezt az anyagot, nem is beszélve az erdőtüzekről és más tényezőkről. De egy másik lehetőség is adott, ezek pedig a karbonát ásványok. Ebben az esetben a kőzetek zárják magukba a CO2-őt, méghozzá akár milliárd évekre is.

Azt szeretné kihasználni aCarbofixcég, mely kidolgozott egy eljárást. A lényeg, hogy a CO2 először vízben oldódik, majd a reaktív anyagokkal ásványokat képez. Ez pedig nem csak emissziómentes, de környezetbarát megoldás is!

És hogy mi lesz az így létrejövő ásványokkal? Némi további munkával akár az építőiparban is hasznosítani lehet őket, ami azért nem rossz dolog. Végül elmondhatnánk, hogy az, amit eddig a levegőbe eregettünk most tetőt ad a fejünk fölé.

Lead kép: Annette K. Mortensen, CC BY

megoldásleválasztásco2Földember