2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Műfákkal a klímakatasztrófa ellen

2021. február 8., 16:00
Műfákkal a klímakatasztrófa ellen

Egy ideje már tisztában vagyunk azzal, hogy a klímaváltozással szemben pusztán a faültetésekkel nem leszünk képesek hatékonyan felvenni a versenyt. A fák telepítése ugyan remek dolog, és szükség is van rá, ám mire igazán nagy mennyiségben képesek megkötni a káros gázt, addig évek telnek el, nem utolsó sorban pedig a telepítésük során rengeteg buktatóval is lehet találkozni. 

Fák kontra műfák 

A természetes mindig jobb, de ebben az esetben azért szükségszerű a műfák alkalmazása is, vagyis azoknak az építményeknek a létrehozása, melyek képesek a légköri co2 leválasztására - akárcsak a növények. 

kép: industryeurope.com

Az erdősítésnél sokszor elfelejtjük, hogy a csemetéket bizony gondozni is kell, mert ha nem foglalkozunk velük, akkor könnyen elpusztulhatnak, így a beruházásnak semmilyen haszna nem lesz. Az sem mindegy, hogy hova is telepítünk fákat, hiszen nagy buzgalmunkban súlyosan sérülhetnek bizonyos ökoszisztémák és élőhelyek. Vagyis a faültetés egy szükséges, és kiemelten jó dolog, de nagy körültekintést igényel. A co2 leválasztása azonban hatékony és gyors is, ráadásul most már piacképessé is válik. 

 

Leválasztás 

Klaus Lackner volt az első, aki felhívta a figyelmet a leválasztás lehetőségére, és arra, hogy ennek bizony gazdasági és környezetvédelmi előnyei is lennének. Mind a mai napig pusztán 3 cég foglalkozik ezzel a lehetőséggel, ami bár remekül működik, éppen a nehézkes elérése miatt nagyon drága. Lackner most azonban egy saját céggel, a Silicon Kingdom Holdings – al is beszáll az ágazatba. 

Persze ettől még nem lesznek sokkal olcsóbbak ezek a rendszerek, de a cég egy új módszert is hoz magával. A mesterséges fák 10 méter magas építmények, melyekben a co2 megkötését speciális műanyag lapocskák végzik, melyek a nedvesség változtatásával képesek a gáz megkötésére - tulajdonképpen úgy, mint az élő “rokonaik”.  

kép: Silicon Kingdom Holdings 

A mechanizmus eltéréséből adódóan ezeknek a mesterséges fáknak a működtetése tulajdonképpen szinte nem igényel energiabefektetést a ventilátoros rendszerekhez képest. Cserében azonban a kivont co2 koncentrációja csupán 5%-os, szemben a másik módszer 98%-os koncentrációjával, vagyis az ipari felhasználása nehézkesebb az így leválasztott co2-nek. Cserébe viszont egyetlen ilyen “fa” naponta 1 metrikus tonna co2 leválasztására képes, ami elképesztő teljesítmény! 

lead kép: Silicon Kingdom Holdings 

Ezek is érdekelhetnek