Április 14. Vasárnap, Tibor

Maszkot az útba!

Zöld zóna
2021. február 15. 11:00
null

ACovidpandémiájamegtanított minket a lassabb életre. Arra, hogy nem kell minden napboltbajárni, hiszen lehet előre is tervezni, amikörnyezetbarátabbmegoldás! Arra, hogy a levegő tisztasága micsoda kincs, vagy arra, hogy a bicikli tökéletes közlekedési eszköz a városokban az autó helyett. De sajnos hozott olyat is, amivel nem tudunk mit kezdeni: a maszkokat.

Maszk helyzet

Nem is egyszer jelent már meg cikk arról, hogy milyen környezeti terhelést jelentenek a maszkok. Az állatok belegabalyodnak, a növényeken fennakad, és nem szabad elfelejteni, hogy bizony ezek a védekezésben nagyon hasznos kiegészítők műanyagból készülnek. Vagyis valamit kezdeni kell velük, méghozzá sürgősen, hiszen naponta(!) 6,8 milliárd darab fogy belőle világszerte.

kép: greenqueen.com.hk

A maszkokújrahasznosításáratöbb kísérlet is történt. Vizsgálták a felhasználhatóságukat a fertőtlenítés és tisztítás után, de valószínűleg kevés olyan ember lenne, aki egy egészségügyi maszkot szívesen viselne, ha azt előtte már valaki megtette, még akkor is, ha azt alaposan fertőtlenítik.

Útba vele

Az RMIT Egyetem munkatársai egy igencsak hasznos megoldásra leltek. Amelbourneiintézmény azt vizsgálta, hogy felhasználhatóak-e a használt maszkok az építőiparban. Az eredeti cél csupán az volt, hogy megoldják, a maszkok ne rontsanak az utak minőségén, ha azokat beledarálják az alapanyagba. Nos, kiderült, hogy nem csak hogy nem rontanak, hanem még javítanak is rajta. Ha az építésitörmelékhez1%-os arányban darált, használt egészségügyi maszkokat adunk, akkor a rugalmasság és a tartósság is jelentősen javul, ami örvendetes eredmény.

kép: AFP

És akit esetleg elkeserít az 1%-os arány, annak elmondjuk, hogy ez azt jelenti, hogy egy kilométernyi úthoz 3 000 000 maszkot lehet felhasználni, ami azért szép mennyiség.Nyilvána maszkok elleni harc akkor eredményes, ha csak azok használnak eldobható maszkot, akinél ez elkerülhetetlen. A többiek a többször használható, mosható maszkokkal járnak a legjobban, hiszen azok a mosógépben teljesenstrerilizálhatóak, vagyis hatékonyságuk ugyan olyan jó, mint az eldobható verzióé.

lead kép: sustainability-times.com

hulladékútCovidembervárosmaszk