Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Vegyszermentes lehet a konyha is, de figyelni kell mit használunk!

Zöld zóna
2021. január 04. 16:00
null

Az egészséges élet égisze alatt is sokat megtettek az emberek, de akkor, amikor mindez összefonódik a klímakatasztrófa megállításával, akkor még nagyobb jelentőséget kapnak egyes dolgok. Ilyen a vegyszermentesség is, hiszen amit nem használunk fel, azt nem kell pótolni, kevesebb a gyártás, és mi is egészségesebbek lehetünk!

Vegyszermentesena konyhában

Nagyon sok praktika és ötlet van fent a neten arról, mit hogyan lehet megoldani a konyhábanvegyszermentesen, olyan természetes anyagokat használva, melyek sokkal többre képesek, mint azt elsőre gondolnánk.

kép: aboutcleaningproducts.com

Itt a legtöbbször emlegetett anyag az ecet, mely egy természetes sav, és mint ilyen kiválóan lehet vele takarítani. Persze elfelejteni nem szabad, hogy a savérzékeny felületeket az ecet is megmarja, és a szilikonnal sincsen baráti viszonyban, vagyis a mosogatógép, kávéfőző és társai nem lesznek éppen hálásak a használatáért, atömítéscserepedig nem egy olcsó mulatság.

A kézi mosogatás terén azonban az ecet tökéletes választás lehet, főleg, ha borkősavval keverjük. Az így kapott paszta gyönyörűen eltávolítja a makacs foltokat is, akkor is, ha azok már rég kétszer - háromszor is ráégtek a tepsire. Ugyanilyen hatékonyan lehet használni a citromsavat, mosószódát, szódabikarbónát és még sok, könnyen beszerezhető, természetes anyagot.

A legjobb megoldás régről

Nagyanyáinkmegtanítottak minket arra, hogy ha valami odaégett, akkor azt be kell áztatni. Ez nem csak az edények, hanem a tepsik esetében is igaz, de sajnos a foltok ellen nem sokat ér. A ráégett szaft, a sajt és a hasonló dolgok ugyanis sokszor maradandó nyomot hagynak a tepsiken, amiknek a dörzsölés sem mindig tesz jót, és a savval sem áll mindegyik baráti viszonyban.

kép: jason-briscoe-GliaHAJ3_5A-unsplash

Ilyenkor se feledkezzünk meg nagyanyáinkról, most is beválik a praktikájuk. Csak töltsük meg vízzel a tepsit, és tegyük a sütőbe. Tekerjük magas hőfokra, és addig tartsuk bent a tepsit, míg a víz forrni kezd.Zárjuk el, hagyjuk kicsit hűlni, majd öntsük le a vizet, és mossuk el úgy, ahogyan máskor is tennénk, mind az odaégett részek, mind a foltok szépen eltűnnek majd, ráadásul vegyszert sem kell hozzá használnunk - már persze, ha a mosogatószer házi készítésű.

lead kép: gareth-hubbard-Z_fl2kybrm0-unsplash

vegyszerkonyhabolygóedényemberélet