2023. szeptember 23. szombat
Tekla

Konyhakert a lakásban, akár ablak nélkül? Igen!

2020. április 18., 16:00
Konyhakert a lakásban, akár ablak nélkül? Igen!

Az otthon megtermelt élelmiszerek reneszánszukat élik. Most, hogy a legtöbben a négy fal közé szorultak, és igyekeznek a minimálisra csökkenteni az egymással való érintkezést, még értékesebbek azok a zöldségek és gyümölcsök, melyeket otthon, vegyszer és bármilyen más ember általi beavatkozás nélkül lehet termeszteni. Ez most ráadásul még egyszerűbb lehet. 

Bárhol? 

Növényeket termeszteni igazából bárhol lehet. Ha van egy kis kert, akkor minden adott, ha van balkon, és néhány cserép, akkor is meg lehet oldani. De tulajdonképpen egy ablak is elegendő, sok növényt ugyanis még így is lehet termeszteni. 

kép: inhabitat.com

Ha nincsen elég fény, akkor ma már léteznek olyan fényforrások, melyek kifejezetten a növényeknek ideálisak, a tápanyagok pótlása nem ördöngősség - főleg ha komposztálunk is -, maga a gondozás, a kertészkedés pedig bizonyítottan hatásos az egészség javításában még akkor is, ha “csak” cserepekkel bíbelődünk. 

Ennek ellenére sokan macerásnak érzik a folyamatot, vagy úgy gondolják, ez nem nekik való, hiszen még a műnövények is kipusztulnak a kezeik között. De nekik sem kell lemondani az otthoni, saját, bio és finom élelmiszerekről, csak mélyebben a pénztárcájukba kell nyúlni. 

 

Natufia 

Natufia cég előállt egy olyan géppel, mely megoldja az otthoni zöldségellátás gondját. Tulajdonképpen egy hűtő nagyságú és kinézetű szerkezetről van szó, melyben hidrophonikus rendszerben, azaz föld nélkül lehet termeszteni a növényeket. 

kép: inhabitat.com

A doboz teljesen automatizált. Megfelelő mennyiségű fényt biztosít, adagolja és újrahasznosítja a vizet, szintén adagolja a megfelelő mennyiségű tápanyagot, sőt, a növekedéshez legideálisabb, tudományosan igazolt zenét is játszik. Nincs szükség vegyszerekre, vagy ide-oda ültetésre, csupán szüretelni kell. A növekedés folyamatos, vagyis a szüret is állandó lehet. Ha elfogy egy zöldség, a cégtől lehet online rendelni vetőmagot is, mely szintén a legjobb környezetbarát minősítéssel rendelkezik, és garantáltan GMO mentes. 

Maga a szerkezet kicsit sem csúnya, igazából a konyha dísze is lehet. Ráadásul környezetbarát működése mellett a boltba járkálás idejét, költségét és károsanyag-kibocsátását is megspórolja, a csomagolóanyagokról már nem is beszélve. 500 dolláros, azaz nagyjából 160 000 forintos áron már foglalható, de a teljes vételár sajnos 5 millió forint környékén alakul. 

lead kép: inhabitat.com

Ezek is érdekelhetnek