Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Komoly bajban van az Amazonas-medence

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nincs jó állapotban az Amazonas medence. Sajnos az erdőtüzek lassan odáig fajulnak, hogy az esőerdő nem elnyeli, hanem inkább kibocsátja a szén-dioxidot, vagyis átbillen a mérleg nyelve. És a probléma nem csak az esőerdőt érinti, hanem Pantanalt is, a világ leghatalmasabb mocsaras területét.

Többről szól....

A világ elkeseredve figyeli ahogyan újabb és újabb pusztító tűzvészek emésztik fel az Amazonasesőerdejeit, a bennük rejlő elképesztő kincsekkel, természeti értékekkel, és ismeretlen állat és növényfajok számtalan képviselőjével együtt., ugyan az a helyzet aPantanalterületeivel is, ahol olyan biológiai sokféleség rejtőzik, mint csak kevés helyen.

kép: AFP-FLORIAN PLAUCHEUR

Minkéttermészetikincs egy része - jelentős része - Brazíliához tartozik, vagyis a klímaszkeptikusJairBolsanarogyakorol felettük hatalmat. Az elnök pedig annak köszönheti megválasztását,hogymegígérte, lazítani fog a környezetvédelmi szabályozáson. Hogy ez miért jóBarzíliának? Sajnos az országban igen nagy a szegénység és az emberek a boldogulásuk kulcsát az erdőben, pontosabban az attól elhódított területekben látják.

A tüzek döntő többsége nagy valószínűséggelgyújtogatáskövetkezménye, melyet a helyi gazdák okoznak, hogy területhez jussanak. Ez számszerűsítve 2020-ban az Amazonasesőerdejeinek60%-át birtokló Brazília területén 103 000 regisztrált tüzet jelen. Ez pedig 16%-os növekedés 2019-hez képest. APantanalterületeit érintő 2020-as 22 000 regisztrált tűzeset pedig a 2019-es évhez képest már 120%-os emelkedést jelent.

Bár tény, hogy a gazdák így hozzájutnak az áhított termőterülethez, és rövidebb távon képesek eltartani a családjukat, hosszabb távon nagyon nem járnak jól. Csakhogy a kényszer nagy úr, és ha a kormány nem tesz értük, akkor maguk kénytelenek lépni. Nos, ebben az esetben a kormány tesz értük, engedi az erdőirtást, aminek következményebizony erőteljes. Az aszályok elhúzódása, ahirtelenlezúduló és jelentős esők, a betegségek gyakoribb megjelenése és a gazdasági problémák is mind kapcsolatot mutatnak az eltűnő erdőségekkel, vagyis végső soron éppen azok a gazdák veszítenek a legtöbbet, akik boldogan élnek az erdőirtás kormány adta lehetőségével.

kép: Dado Galdieri-Bloomberg

A veszteségük azonban nem csak az övék, hanem mindannyiunké. Nem is csak a klímaváltozásra gyakorolt hatásokról van szó, hanem olyan élőhelyek eltűnéséről, melyek pótolhatatlanok, melyek olyan kincseket rejtenek, amiket még csak meg sem ismerhettünk. Ésmindeztazért, mert a vezetők nem hajlandóak elfogadni a tényt, hogy a klímaváltozás valós, és rajtuk is múlik, hova fut ki a változás.

lead kép: Aymatth2 - wikipedia