Június 23. Vasárnap, Szidónia, Zolna

Többet nyom az ember alkotta világ, mint a természet maga...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Igen sokan gondolják úgy még a mai napig is, hogy az embernek semmi, vagy nagyon kevés köze van a lejátszódó klímafolyamatokhoz. Hiszen azok maguktól is végbe mennének - mondják sokan, amiben igazuk van, csakhogy a folyamatok mértéke és lezajlási ideje köszönőviszonyban sincs a mostani tendenciákkal. És hogy az ember nem olyan hatalmas, hogybeleszólhassonaz ilyen dolgok alakulásába?

Mitől függ a klíma?

A klímánk a levegőbe juttatott károsanyag - mennyiség mellett igen sok dologtól függ. Azért ezt az egyet szoktuk emlegetni, hiszen ez egyértelműen az emberi tevékenység következménye. De a folyamatba jelentősen beleszól az is, hogy mennyire romboljuk a környezetünket.

Az erdőségek, lápok, part menti sávok és más élőhelyek épségének igencsak nagy jelentősége van a Föld időjárására, ami napjainkban egyre jobban központi kérdéssé avanzsál. Hiszen azt láthatjuk, hogy az eddig megszokott “normál” eloszlású esők helyét felváltja az özönvíz, majd az azt követő szárazság, amihez sajnos nem igazán tudunk alkalmazkodni.

kép: freepressjournal.in

Az erdőségek, illetvetulajdonképpena bolygó rombolásának mértéke azonban mindig egy kicsit megfoghatatlan volt. Egyrészt nehéz összességébenszemlélniaz eseményeket, másrésztpedigha a mikrokörnyezetünket nézzük, akkor viszonylag kevés változást tapasztalunk.

Nagy a baj

Az izraeliWizmannTudományos Intézet szakemberei arra voltak kíváncsiak, mennyit “nyomhat” az ember által előállított tárgyak összessége. Ez azt jelenti, hogy mindent ide vettek, a betontól elkezdve egészen a műanyagokig és ruhákig. Az adat pedig egészen döbbenetes, hiszen elérkeztünk arra a pontra, amikor az előállított tárgyak össztömege meghaladja a bolygó biomasszájának, vagyis a növényzet, a gombák és az állatvilág tömegének összességét.

kép: firstpost.com

A lesújtó adathoz azért hozzá kell tenni, hogy nem arról van szó, hogy ennyire sok dolgot gyártottunk, illetve nem csak erről. Valóban csúcsra van járatva a termelés, de az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy a biomassza méretét jelentős mértékben csökkentettük le. A képet pedig tovább súlyosbítja, hogy a megtermelt tárgyak tömegébe csak azok számítanak bele, melyeket 1900 óta hoztunk létre, vagyis például az ókori építmények nem.

lead kép: climate.gov