Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Mennyit is ér a víz - mostantól a tőzsde is beleszól a dologba

null

Az emberi civilizáció, pontosabban a modern társadalmak mozgatórugója a pénz. Ennek köszönhetően hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amiért nem kell fizetni, az nem is értékes, vagyis úgy bánunk vele, hogy arra a pazarlás nem is igazán megfelelő szó. Most azonban fordul a kocka, mert a víz helyet követel magának a pénzben kifejezett értékek közt is.

Pénz - pénz - pénz

A tőzsde a gazdaság egyik leginkább ismert színtere, ahol az egyes dolgok értéke folyamatosan változik. Innen tudhatjuk, hogy mennyiért vehetik meg a vállalatok a kőolajat, a földgázt, mennyit ér egy tonna kukorica, vagy éppen, hogy a legértékesebb vállalatokból mennyiért szerezhetünk meg egy pici részt. A tőzsde így jól mutatja, mit is tekintünk igazi értéknek.

kép: usgs.gov

Ebbena körbe lépett be a víz, melynek kereskedését a jövőben az amerikai tőzsdén már űzni fogják. Vagyis a víz ma már olyan értéket képvisel, melynek köszönhetően helye van a kereskedésrealkalmasjavak között. Ez azonban nagyon nem jó hír.

Mit csinál a tőzsdén?

Hogy miért került a tőzsdére? Ez nagyon egyszerű. Azok a dolgok, amiből sok van, vagyis amihez a többség korlátlanul hozzáfér, nem igazán képviselnek értéket, amikor azonban elfogynak, vagy a hozzáférés erősen korlátozottá válik, akkor változik a helyzet. A víz esetében is erről van szó.

Világunkban az édesvíz fogyasztás 70%-ér a mezőgazdasági termelés felel, míg 22%-ot az ipar tudhat magáénak. Mi, emberek, mind a majd’ 8 milliárdan összesen 8%-nyiivóvízfogyasztásért felelünk. Csakhogy az utóbbi években az egy főre jutó elérhető vízmennyiség ötödével (!) esett vissza az egész világon. Az ENSZ felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg is mintegy 3 milliárd ember szomjazik a Földön, és a helyzet csak romlik.

kép: arcsar-innovation.eu

A klímaváltozásnak is komoly szerepe van a folyamatban, de az ember sok más helyen is beavatkozik, így egymás vízhozzáférésétlehetetlenítjükel. Erre jó példa a Mekong esete, mely egy 4 ezer kilométeres folyó, és Vietnám egyik legfontosabb vízszállítója. A folyó Kínán is keresztül halad, ahol eddig 11 gátat emeltek, és további 8 építését tervezik. Ezzel pedig a folyam alsó szakaszát megölik. A víz a tőzsdén előre jelzi azt is, hogy ahogyan a többi jegyzett nyersanyag esetében, itt is egyre nagyobb léptékű lehet az erőszak azért, hogy a vizet birtokolhassuk....

lead kép: verdict.co.uk