Május 22. Szerda, Júlia, Rita

A lakosság fűtése felel a károsanyag-kibocsátás 40%-ért!

null

A zöldítés, pontosabban az energiaigény csökkentése az ipar és a mezőgazdaság számos területén tetten érhető. Van azonban egy szektor, mely meglepően kevés figyelmet kapott eddig, holott a világ végső energiafelhasználásának nagyjából fele erre vezethető vissza. Igen, ez a fűtés.

40%

Csak érzékeltetésül: hogy megértsük, mennyiben járul hozzá a fűtés a globális klímakatasztrófához érdemes megvizsgálni azt a 2019-es adatot, mely megmutatja, hogy az évben a teljes károsanyag -kibocsátásból40%-ért éppen a fűtés, egészen pontosan a szén, földgáz és az olaj hőtermelési célú égetése a felelős.

kép: mychimney.com

Ez borzasztóan nagy szám, és sokan mutogatni kezdenek ismeretében a hőerőművekre, gyógyszer és más gyárakra, ipari szereplőkre. Jogosan teszik, hiszen ezek a gyárak felelősek az említett fűtési kibocsátás 50%-ért, míg a mezőgazdaság további 3%-ért, mely zömmel az üvegházak fűtéséből ered. De a maradék 47% már nem innen ered! Igen, ezt bizony mi, háztartási fogyasztók tesszük össze.

Ahogy sikerül

Sokan azzal fűtenek, amihez hozzájutnak, hiszen céljuk egyszerűen az, hogy ne fagyjanak meg, nem az, hogy figyeljenek a környezetre. Róluk az állami szektornak illene gondoskodni, de a többiek esetében egy kicsit más a helyzet.

Idehaza is nagyon sokan “környezetbarát fafűtést” használnak, amivel elégedettek is, hiszen a fa megújuló forrás. Ez alapvetően igaz, vagyis, ha eltüzelünk egy télen nagyjából 30 hatalmas fát,akkor aduplája ültetése kiváltja a légkörbe kerülő szén-dioxidot úgy 20 év múlva. Az igazán nagy baj az, hogy a fűtésre használt berendezések nagyon elavultak, így sokszor mondjuk egy modern gázkazánkárosanyag-kibocsátása jóval alacsonyabb, mint egy fatüzelésű kályháé.

kép: highschimney.com

A szigetelés korszerűsítése nagyon sokat tehet hozzá a lakások fogyasztásának csökkentéséhez, és hosszabb távon arezsijelentős csökkenéséhez is. Ehhez még jön a napelemek jelentette lehetőség. Egy nagyjából 100 nm-es családi ház teljes energiaigényének fedezéséhez nagyjából 4-4.5 millió forint befektetése szükséges. Ennyi azonban már fedezi az elektromos fűtés igényét is, ráadásul a befektetés 8 év alatt nagyjából meg is térül, hiszen a rezsi ezzel jórészt megszűnik. Az átállást elsőnek önmagunk intézzük, utána, vagy közben ösztönözzük a törvényhozást is arra, hogy tegyen eleget vállat kötelezettségeinek!

lead kép: hodges.com.au