2023. február 1. szerda
Ignác

Melegebb otthon fűtés nélkül 

2020. október 11., 14:00
Melegebb otthon fűtés nélkül 

Lassan elkezdődik a fűtési szezon, hiszen folyamatosan egyre lejjebb kúszik a hőmérő higanyszála. Viszont a fűtés nem csak drága, de nem is egy környezetbarát megoldás. Bár az igaz, hogy teljesen kiiktatni nem tudjuk, ám vannak olyan praktikák és megoldások, melyek segítségével csökkenthetjük az energia felhasználásunkat. 

Jó szigetelés 

A legfontosabb: a melegebb otthon a jó szigeteléssel kezdődik, hiszen így megakadályozhatjuk, hogy a meleg kiszökjön és a kinti hűvös levegő bejöjjön. Amennyiben úgy gondolja, túl sokat kell fűtenie ahhoz, hogy kellemesen érezze magát, érdemes jobb szigetelésen gondolkozni. Ma már szerencsére vannak olyan hőszigetelő panelek, melyeket akár utólag is be lehet építeni, de célszerű jobb minőségű nyílászárókat is beszereltetni. 

kép: en.decorexpro.com

Sok-sok párna, pokróc 

Szintén sokat segít - mind fizikai, mind lelki szinten- ha sok párnát, pokrócot és egyéb puha textilt tesz a kanapékra, székekre. Ezek ugyanis fokozzák a hőérzetet - főleg, ha meleg színekben pompáznak-, valamint melegen tartják az adott ülőfelületet.  

Szőnyeg 

Bár igazán szép járó-és padlólapokat lehet kapni, és egyre divatosabb is az, ha csak kevés a szőnyeg a lakásban, ám a fűtési szezonban érdemes minél nagyobb felületre szőnyegeket helyezni, hiszen azok is egyfajta szigetelő funkcióval bírnak, nem mellesleg igen jóleső érzés reggelente, mezítláb rálépni egy puha szőnyegre. Emellett sokat segíthetnek még a vastag függönyök is, melyek szintén benntartják a meleget a lakásban. 

 

 

 

Párásítson 

A fűtési szezon során a levegő szárazzá válik, ami nem csupán kellemetlen, de a hőérzetnek sem kedvez, ugyanis a párásabb közeget melegebbnek érezzük. Érdemes tehát ilyenkor párásítani, melyre rásegíthetnek a szobanövények is. Ezek amellett, hogy párásítanak, a levegőt is tisztítják, így mindenképp érdemes párat elhelyezni a lakásban. 

kép: ahs.com

Réteges öltözék 

Bár evidensnek tűnik, mégis sokan vékony zokniban, rövid pólóban mászkálnak otthon, mivel azt szokták meg. Pedig több fokkal is hűvösebb lehet otthon, ha rétegesen öltözködik. Vegyen fel hosszú ujjú pólót, pulóvert, vastag zoknit, meleg papucsot és máris melege lesz! 

lead kép: themoneypages.com

Ezek is érdekelhetnek