Április 20. Szombat, Tivadar

2030-al vége a gázkazánoknak?

Éghajlat
2019. január 29. 16:00
null

Az EU céljai közt kiemelt helyen szerepel a klímaváltozás elleni harc. Ez természetesen azt is jelenti, hogy a megújuló forrásokat minél nagyobb arányban szeretné kihasználni. Ennek ellenére tény, hogy a közösség a gázfelhasználás bővítését tervezi, melyre az egyik leginkább szennyező tevékenységhez van szükség, a fűtéshez.

Fűteni kell

A fűtés és a meleg víz előállítás az egyik legenergiaigényesebb részlete a háztartások életének. Nem is lehet csodálkozni rajta, hogy a károsanyag-kibocsátásuk jelentős hányadát is ez teszi ki. Jelenleg 82%-a a háztartásoknak ezt a lényeges részletet fosszilis tüzelőanyagok használatával oldja meg, így pedig jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozás folyamatához. Szomorú tény, hogy ha az egyes emberek CO2 kibocsátását nem csökkentjük, akkor a közintézményeknél bevezetett változások vajmi keveset érnek.

kép:geeo.hu

Ezzel persze a tudományos világ is tisztában van, és maga az Unió is rendelkezik lakossági hűtés-fűtés ágazati dekarbonizációs stratégiával. Ennek vezető tudósa, Brian vad Mathiesen dán kutató úgy gondolja, a klímaváltozás elleni küzdelemhez bizony 2030-tól egyszerűen meg kell tiltani az új gázkazánok üzembe helyezését.

Nem lesz gáz?

A felvetés igazából nagyon is érhető, hiszen a lakossági károsanyag-kibocsátás legnagyobb hányadáért a gáz szén és olajfűtés a felelős. Ha pedig alternatív megoldásokkal oldanánk meg a fűtés és melegvíz igényünket, az nagyot lendítene a klímaváltozás elleni küzdelmen.

kép:vgfszaklap.hu

Már ma is sok lakás esetében lehet találkozni az elektromos fűtéssel, ami jó kezdet, ám egyelőre fosszilis anyagok segítségével állítjuk elő a szükséges energiát, vagyis ez jó esetben is csak félmegoldásnak tekinthető. A távhő szolgáltatás már sokkal életképesebb, valamint a napelemes magánrendszerek telepítése is, ám tudni kell, hogy a lakosság jelentős részének ezek a rendszerek ugyan annyira nem elérhetőek, mint az e-autózás.

Ez persze nem jelenti azt, hogy akkor most már legyinthetünk is egyet, úgysem sikerül. Lépéseket kell tenni azért, hogy a geotermikus, a Nap és a szélenergia is egyre nagyobb arányban legyen képes a háztartások energiaigényét kielégíteni. Ha ez a lakosság számára nem megoldható, akkor központosított rendszerben. A gázkazánok kivezetése azonban a dán tudós szerint elkerülhetetlen, és előbb, vagy utóbb mindenképpen karbon semlegessé kell tenni a háztartásokat is.

lead kép:videoblocks.com

klímaEUkazángázfűtésCO2