Június 16. Vasárnap, Jusztin

Újrahasznosított műanyagból autó? Miért ne?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagokújrahasznosításánakvan egy nagyon elkeserítő része, jelesül az, hogy nem tehetjük meg akárhányszor. A PET palackok esetében ez a szám összesen 10. Ezután a műanyag mindenképpen a szeméttelepen végzi.

De akkor....

Igen, dacára annak, hogy lelkesen gyűjtjükújrahasznosításraa műanyagot, amire rá is van nyomtatva, hogy milyen “környezetbarát”, hiszen újra lehet hasznosítani, ez azért csak részben - ráadásul kis részben - igaz. Újra lehet hasznosítani, persze, de csak néhány alkalommal, mivel az anyag minősége egyre romlik. Ez pedig technikailag azt jelenti, hogy a műanyagból mindenképpen hulladék lesz, mindegy mit csinálunk.

kép: electrive.com

Az egyetlen lehetőség a folyamat lassítása, vagyis az, ha nem olyan módon használjuk fel a PET-et, ami néhány héten belül újra feleslegessé válik. Erre találtak megoldást az Eindhoveni Műszaki Egyetem diákjai, akik úgy gondolták, a PET leghosszabban akkor tud “termékként” megmaradni, ha azt autóba építik be.

Luca

Meg is alkották a Luca névrekeresztelt, kifejezetten mutatós elektromos autót, mely teljes egészében hulladékokból áll. Igen nagy mennyiségben PET műanyagot tartalmaz, delen rostokatés sok más anyagot is újrahasznosítottak benne. Az autó pedig tulajdonképpen a tengerből származik, hiszen minden felhasznált hulladék onnan került kiemelésre.

kép: electrive.com

Természetesen Luca elektromos jármű, melynek végsebessége csupán 90 km/h, de ez nem is olyan fontos. Lényegesebb, hogy 220 km a hatótávja, mely annak köszönhető, hogy az autó igen könnyű, akkumulátorok nélkül csak 360 kg. Ehhez jön a két kis elektromotort hajtó akku, melyekegyenként60 kilósak, vagyis jóval könnyebbek, mint azt az elektromos autókban megszokhattunk.

A Luca nem csak azért különleges, mert igen szép hatótávot tud elérni egészen kis motorok segítségével, hanem azértis, mertátértelmezi az egyik alapfogalmunkat. A szemét, mint olyan egyszerűen nem létezik. Olyan alapanyagok léteznek, melyeket nem értettünk meg, de a hulladék nem definiálható fogalom. Legalábbis abban az esetben nem szabad annak lennie, ha a Földet még sokáig szeretnénk az otthonunknak tekinteni.

lead kép: Bart van Overbeeke - TUE