Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Tehénmentes tehéntejet is ihatunk nemsokára

null

A tej egyik alap élelmiszerünk, de az ára igen magas. És most nem arról az árról van szó, melyet a boltban fizetünk érte, hanem arról, melyet a bolygó kénytelen fizetni a tejfogyasztásunk miatt. Hiszen a tejet többnyire a tehenektől nyerjük, és ez bizony komoly gondokat jelent.

Tej vagy nem tej

Alternatív megoldások ebben az esetben is léteznek. A növényi tejek igen régóta vannak már a piacon, sokan szívesen fogyasztják is őket, de az ízük nem azonos a tehéntejével. Ezért az emberek egy igen nagy százaléka nem is szeretne lemondani a tejfogyasztásról, mármint az állati eredetű tej fogyasztásáról.

kép: dairycentral.ca

Ennek azonban ára van, méghozzá nem is kicsi. A tej termelése 4%-kal járul hozzá a globális co2 kibocsátáshoz, míg a tehenek tartása adja a globális metán kibocsátás 37%-át! És sajnos a metán 25-ször erősebb üvegházhatású gáz, mint a co2...

A dolog azonban gazdasági vonatkozásokkal is rendelkezik, hiszen igen sok régió legfőbb bevételi forrása a szarvasmarha tenyésztése, illetve az állatok fejése, és húsipari feldolgozása.

Labortej

Hogyan lehetne megoldani, hogy a tej megmaradjon, és a Föld se omoljon össze a termelés súlya alatt? Erre keresett megoldást aTurtleTreeLab, ráadásul esetükben a tejtermelésnek egyetlen szempontja volt: annak fenntarthatónak kell lennie!

kép: greenqueen.com.hk

A megoldást a labor munkatársai az állati sejtek munkára fogásában találták meg. Lényegében a tehenek tejtermelő sejtjei segítségével állítanak elő emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmas tejet, ami semmiben sem különbözik az eddig megszokottól - talán csak abban, hogyan jutunk hozzá. A folyamat azonban 95%-kal kevesebb erőbefektetést igényel - ez felöleli a vizet, a földterületet az áramot, és minden befektetett energiát is.

Afolyamattulajdonképpen bármelyik emlős tejtermelő sejtjeivel lefolytatható, és igen szép eredményt hoz, ráadásul a fertőzések kockázatát is a minimálisra lehet vele szorítani, hiszen a laboratóriumi körülmények ezt megkövetelik. Hogy ez lesz-e a fenntartható tejtermelés jövője, azt nehéz lenne megmondani, de hogy jelentős részt vállal majd benne, az szinte biztos.

lead kép: animalagricultureclimatechange.org