2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel

Környezettudatos öltözködés? Viseljen tejet!

2020. július 21., 16:00
Környezettudatos öltözködés? Viseljen tejet!

A mezőgazdasági, élelmiszeripari pazarlás az egyik legnagyobb gond, amivel szembe kell néznie az emberiségnek. Ahhoz, hogy kezelni lehessen ,mindenképpen változtatni kell a hozzáállásunkon is, de emellett olyan elképesztő megoldásokkal is lehet élni, mint amilyen a Mi Terro alapítóinak fejében született. 

Mi Terro 

Los angelesi Sturup egy igen ígéretes eljárást dolgozott ki arra, hogy is lehetne hasznosítani a megromlott tejet. Ez nem is olyan elhanyagolható gondot oldana meg, hiszen évente 128 millió tonna tejet pazarolnak el csak az USA területén. 

kép: globalshakers.com

A tej pedig nem tesz valami jót a környezetnek, arról nem is beszélve, milyen károsanyag-kibocsátással jár a létrehozása. Az állatokat etetni kell, etetésük közben pedig metán keletkezik. A takarmányt meg is kell termelni, ami területeket igényel, és akkor még nem is beszéltünk a tehenek tartási körülményeiről, vagy a tejtermelés etikussági kérdéseiről, mely mostanában sokszor előkerül. 

Ha csak a tej pazarlását nézzük, már az is tetemes, hiszen ennek a 128 millió tonna anyagnak bőven lenne más helye is ahelyett, hogy a lefolyóban végzi, terhelve ezzel a vizeket. 

 

 

Alapanyag 

A cég egy eljárást dolgozott ki, aminek köszönhetően a romlott tejből képesek kivonni a kazein nevű fehérjét. Ezt az anyagot azután rosttá lehet alakítani, amiből pedig ruházat készülhet. Ráadásul az anyag környezetbarát, hiszen második felhasználása után is tökéletesen lebomlik a természetben. 

kép: mauvelli.com

Fenntartásai vannak a romlott tejből készült pólóval szemben, nem csodáljuk, de rögtön meg is nyugtatjuk. a termékek a gyártó elmondása alapján antimikrobális, vagyis nem tapadnak meg rajta a kórokozók, szagmentes – ami azért nem egy hátrány, ha az alapanyagot nézzük -, remekül hűt és fűt ha kell – jobban, mint a pamut - és nem utolsó sorban gyűrődésmentes, vagyis a vasalással sem kell bajlódni. 

Szintén a gyártó elmondása alapján mindemellett háromszor puhább és könnyedebb viselet, mint a biopamut, ami azért nem hangzik rosszul. Ezek után már csak arra kell várni, hogy tömeggyártásban is vásárolni lehessen a tej alapú ruhákat, mert ha valóban tudják mindazt, amit a gyártó állít, akkor gyorsan teret hódítanak majd. 

lead kép: iloverecycled.com

Ezek is érdekelhetnek