Május 25. Szombat, Orbán

Nagyon óvatosan bánjunk a levélkupacokkal, lakói lehetnek!

null

Elérkeztek azok a napok, amikor a kertünket felkészítjük a télre. Ez jellemzően levélkupaccal, vagy inkább kupacokkal jár, melyekkel sokan nemigen tudnak mit kezdeni. Jól bevált szokás szerint egyszerűen alágyújtanak, de ezt nem szabad, ráadásul nemsokára a törvény is tiltani fogja!

A kupacok

Bizony, a lehullott falevelekkel sokan nem tudnak mit kezdeni. Az is igaz, hogy a zöld-hulladék szállításához kapott matricák vagy zsákok nagyon gyorsan elfogynak, egy nagyobb, lombhullató fákkal teleültetett kertben pedig akár egyszerre is eltűnnek a tavasz folyamán.

kép: wildlifeorphans.co.uk - Anette Pyrah

A levélkupacokat nagyanyáink még serényen égették, de ez nagyon rossz ötlet. Egyrészt elképesztő mértékben szennyezzük vele a környezetet, másrészt értékes alapanyagtól szabadítjuk meg vele a kertet, hiszen komposztálva a levelek kifejezetten jót tesznek a földnek.

A harmadik szempont – a törvényi tiltás mellett – az is, hogy ezek a kupacok bizony nem lakatlanok!

A kupacok és lakóik

A kupacok meglepően sok rovarnak adnak otthon a tél folyamán, ami nélkül ezek a lények fagyhalálra vannak ítélve. Azonban ez sokak szívét nem hatja meg, elvégre nem olyan cuki teremtések, mint a sünök. Azonban a lakók közt tisztelhetjük a kis tüskés-hátúakat is, akik ilyenkorramár kellemesen elvackolták magukat. De akkor most mi legyen a kupaccal?

Ha szeretnénk a sünöket a kertben tartani – és miért ne szeretnénk, hiszen nagyon hasznos jószágok -, akkor barátkozzunk meg a kupacokkal is. Igaz, arra azért van lehetőség, hogy ne a kert közepén “díszelegjenek”, kiégetve a gyepet is.

kép: 500px.com

A nagyobb kupacokat óvatosan, a vasvilla nyelével, vagy akár kesztyűs kézzel bontsuk meg. Ha sünre akadunk, óvatosan helyezzük egy bokor alá úgy, hogy egy kevés avart halmozunk alá. Ezután takarjuk be vastagon avarral. Ezzel egyrészt a sünnek biztosíthatunk kellemes telet, másrészt a növényeinket is védhetjük a fagyoktól!

A sünökkel együtt igen sok, kifejezetten hasznos állatot is meg tudunk így menteni, ezt pedig a kertünk jövőre csodálatos, buja növekedéssel hálálja majd meg.

lead kép: lovethegarden.com