2023. január 30. hétfő
Gerda, Martina

Pezseg az élet ősszel is a kertben!

2020. szeptember 4., 12:00
Pezseg az élet ősszel is a kertben!

Itt van az ősz, és bár az előrejelzések alapján a nyár még visszatér egy táncra, azért már érdemes felkészülni a ragyogóan színes levelek forgatagára, és a kerti munkákra, mert most igazán kiélhetjük magunkat a szabadban! 

Élet 

Az ősz az elmúlásról szól, legalábbis az iskolában ezt tanították. Ilyenkor a természet “haldoklik” készülődik a télre, a hosszú álomra. Ez azonban így nem igaz. A készülődés része tény, de haldoklásról szó sincsen. Sőt! Harsog az élet, a színek, a nővények, és bár néhányuk már téli köntöst ölt, mások éppen most mutatják meg teljes pompájukat. 

kép: rhs.org.uk

Ez a krizantémok időszaka, az őszirózsáké és számtalan más gyönyörű növényé, melyekből nem győzünk válogatni. A krizantémokat sokan temetővirágnak hiszik, pedig 37 fajuk létezik, nevük a görög aranyvirág kifejezésből származik, és olyan vidám és színpompás foltokat hoznak létre a kertben, vagy a lakásokban, amiért nem lehet nem szeretni őket! 

Rejtekhely 

Mivel a tél nem halál, csupán pihenés, ezért éppen itt az ideje, hogy gondoljunk azokra a lényekre is, akiknek a kert az otthonok. A kismadarak, sünök és más állatok számára készíthetünk odúkat, kis kuckókat, amivel egyrészt odacsalogatjuk őket, másrészt gondoskodunk arról is, hogy ne valamelyik féltett kerti díszünket válasszák lakhelyül.  

 

 

A madarak és más állatok a kertben az ökoszisztéma részei, hozzájárulnak ahhoz, hogy a kertünk pompás és élettel teli lehessen, vagyis vigyázzunk rájuk. A madarak számára ilyenkor már el lehet készíteni az etető és itató edényeket, de kihelyezni még nem kell, inkább csak az utóbbit. 

kép: wshg.net

Talaj 

Az ősz a gyökérzet ideje, ilyenkor a növények erre a részre koncentrálnak. Ez pedig azt is jelenti, hogy segíthetünk nekik, hogy igazán erős tavaszt köszönthessünk. A talaj javítása történhet műtrágyával is, de sokkal szerencsésebb, ha a komposztot, vagy érett marhatrágyát használunk - utóbbiból is létezik sok olyan kivitel, mely teljesen szagtalan. 

A talajjavítás nem csak a kertben, a lakásban tartott növények esetében is fontos, és az ősz számukra is a frissítést, a tápanyagdús átültetést hozhatja el. 

lead kép: sunset.com

 

Ezek is érdekelhetnek