2023. február 2. csütörtök
Aida, Karolina

Ehető gazok a kertben? Igen, szinte mindenhol!

2020. szeptember 3., 08:00
Ehető gazok a kertben? Igen, szinte mindenhol!

A kertben sétálva az ember sokat bosszankodik, mert állandóan tele van minden gazokkal. De nem kell ehhez kert, a balkonon dédelgetett szépséges cserepes növényeink is állandóan ki vannak téve a gyomok támadásának, így rendszeres karbantartás igényelnek. De nem minden gyom, ami annak látszik... 

Libatop 

Ez az a növény, amivel még az is találkozott, aki soha életében nem járt kertben. A legegyszerűbb virágföldkeverékben is megbújhat, és szinte minden más növény mellett képes kihajtani. Egynyári, de ez nem vígasztal senkit, hiszen évről - évre visszanő. És milyen jól teszi, a libatop ugyanis ehető, ráadásul ízletes és egészséges is. Fiatal leveleit párolhatjuk, így ízük a spárgáéval szinte azonos, ráadásul igen magas a c-vitamin tartalmuk is. Sőt, a paraj libatop régi neve sárgaspenót, és igen, tökéletesen képes helyettesíteni ezt a növényt! Fogyasztani azonban inkább mértékkel lehet, mivel egyes összetevő nagy mennyiségben toxikusak lehetnek - de ehhez valóban nagyobb mennyiséget kell belőle megenni.

kép: Hugo.arg - wikipedia

Tyúkhúr 

Gyerekkorunkban a kertben növő tyúkhurra vadásztunk, mivel a csirkék és más baromfiak is nagyon szerették. Pedig nem kellett volna a madaraknak adni, mivel ehető, sőt A-, D- és C-vitaminforrás, illetve vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és cinket is tartalmaz.  az íze akár a spenóté, ami nem mindenkinek jön be, ennek ellenére kiváló saláta alapanyag lehet a növény minden föld feletti része. Enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, felhasználása során ezt vegyük figyelembe. 

 

Pitypang 

A kis fehér ernyőcskéket fújkálni is nagyon jó, de a pitypang minden része ehető is. A levelek főzeléknek és salátába is kitűnőek, a virág díszként is megállja a helyét a tányéron - persze nem a fújható verzió, hanem a napsárga, vidám virágfejek. Sőt, gyökere szárítva, darálva a kávé helyettesítésére is tökéletesen alkalmas. A növénynek étvágygerjesztő és vízhajtó hatása is van, mára kedvelt alapanyaggá vált a reformkonyhákban is. 

kép: VerboseDreamer - wikipedia

Itt természetesen nem áll meg a sor, sok gaz van a virágok tövében, melyet méltatlanul kihúzkodunk, és elhajítunk. A százszorszép mellett a vörös és a fehérhere is ehetőek, szépek és ízletesek is, frissítő salátában vagy más módokon elkészítve. A kövérporcsin nagyon gazdag Omega3 zsírsavakban, vagyis fogyasztása egészséges is, ahogyan a nagy útifű, vagy a csalán is igen jót tesz nekünk. Ne húzzunk ki minden gaznak tűnő növényt azonnal, mert lehet, hogy ízletes csemegét hajítunk a szemétbe. 

lead kép: 6th Happiness - wikipedia

Ezek is érdekelhetnek