A népi gyógyászatban a gyógynövényeknek nagy szerepük jut, és szerencsére hazánk bővelkedik is a – sokszor vadon termő- elixírekben. Ezek nagy része gyakran a kertünkben is megtalálhatóak, és nem ritkán kiirtandó gyomként kezeljük őket. Pedig adott esetben egy sor kemikáliát is kiiktathatunk általuk, amivel így még a környezetet sem terheljük meg.
Pitypang
A pitypang – vagyis a gyermekláncfű vagy kutyatej- az egyik legmegosztóbb növényünk: vagy szeretik vagy nem. Valaki gyönyörködik a szép sárga virágaiban és van, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy ne lássa a szép zöld gyep között. Pedig a pitypang igen értékes gyógynövényünk, melynek minden része felhasználható- bár főleg gyökerét, levelét szokták. Keserűanyagokat, A/C-vitaminokat (főleg a levele), káliumot ésinulint is tartalmaz, ezért jó hatással van az emésztésre, májra. Leveleit főleg levesekhez, salátákhoz, főzelékekhez adják, ám tea is készíthető belőle, sőt, őrölt gyökeréből kávéhoz hasonló ital (koffeinmentes). Színes virágát főleg díszítéshez használják. Tejszerű nedvér nagyobb mennyiségben nem ajánlatos fogyasztani, ám külsőleg, arcra is bátran felhasználhatjuk, ugyanis remek öregedésgátló, energetizál, enyhén halványít, ráadásul a mitesszerek ellen is felveszi a harcot.
kép: wikipedia - Paethon
Kövér porcsin
A kövér porcsin igen gyakori gyomnövény, melyet a legtöbben gondolkodás nélkül irtanak, pedig ezzel nagyon egészséges és ízletes gyógynövénytől fosztják meg magukat. Levelei, magja, nem fás hajtásai bátran fogyaszthatóak. Főleg salátákhoz, főzelékekhez ajánlják, de ízletes, savanykás szószok is készíthetők belőle. Nagy az A/C-vitamin tartalma, valamint kalciumban és magnéziumban, antioxidánsokban, sőt, omega3 zsírsavakban is bővelkedik. Érvédő, vércukorszabályozó, koleszterincsökkentő és immunerősítő hatásai a legjelentősebbek.
Mezei katáng
A kékes, lilás virágú mezei katáng emésztési panaszokra igazi gyógyír, hiszen remekül megnyugtatja a gyomrot, emésztésserkentő, étvágyjavító, kiválóan méregtelenít ésepehajtó is egyben. Vas és magnézium tartalma jelentős, így vashiány, általános gyengeség és fáradtság ellen is bevethető. Friss leveleit bátran adhatja salátákhoz, levesekhez, de akár vajhoz isszendvicskrémnek(hagymával, fokhagymával remekül harmonizál), ám legismertebb felhasználása a cikóriakávé, mely a pörkölt gyökeréből készül (ebből készült a maci kávé).
kép: wikipedia - Hugo.arg
Tyúkhúr
A fehér virágú tyúkhúrt főleg teaként szokták fogyasztani, mivel gyógyírként szolgál gyomorbántalmakra, hatásos vízhajtó, csökkenti a köhögést, immunerősítő, koleszterincsökkentő, sőt, zsírbontó tulajdonsága révén a fogyásban is segít. Teán kívül levesekhez, szendvicsekhez, salátákhoz használják a leggyakrabban (rukkola, kukorica ízvilágát nagyon jól kiegészíti). Virága szintén ehető, ám főleg díszítésnek való, mivel íze semleges. Reumás panaszok esetén is hatásos, ekkor a fürdővízhez kell adni, de borogatásként is alkalmazható.
lead kép: wikipedia - Farbenfreude