Június 13. Csütörtök, Anett

Mivel fűtsünk cserépkályhában? 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ahogy hidegebbre fordul az idő, egyre több háztartásban megindul a fűtési szezon. Bár a leginkább elterjedtebb fűtési mód a gáz-és a villanyfűtés, ám sokaknál kandalló vagy cserépkályha óv minket a didergéstől. Sajnos máig vannak olyanok, akik nincsenek tisztában azzal (vagy rosszabb, nem érdekli őket), hogy miket lehet a lángok közé dobni, és hogy érdemes takarékosan tüzelni.

kép: ceramicstoday.glazy.org

Miért is jó a cserépkályha?

A cserépkályha amellett, hogy óriási esztétikai értékkel bírhat, igen hatékony és takarékot fűtési módszer lehet, ráadásul környezetbarát megoldás is egyben- feltéve, ha megfelelően használják. Több típusa is ismert, létezik vegyes-és fatüzelésű, valamint léteznek modernebb változatok is (pl. elektromos, gáztüzelésű is), mégis a legtöbben hűek maradva a hagyományokhoz, főleg vegyes/fatüzelésűt választanak. Hogy milyen kialakítású, mekkora, milyen vastagságú cserépkályhát érdemesépíttetni, azt több dolog is befolyásolja (pl. ház mérete, miből készült, milyen a szigetelés, fő vagy kiegészítő fűtésnek szeretnénk stb.), így érdemes szakember segítségére, tanácsaira hagyatkoznunk, mivel egy jól megválasztott berendezéssel akár 30 %-kal kevesebb lehet a fűtés számlája, nem mellesleg fatüzelés esetén nem fog hozzájárulni a világ földgáz készletének csökkenéséhez.

Mit és hogyan égessünk a cserépkályhában?

Amennyiben fatüzelésű a kályha, azt kizárólag fával, míg, ha vegyes tüzelésű, mellette szénnel is fűthetünk. Ha gazdaságosak szeretnénk lenni, akkor csakis száraz (<20% alatti nedvességtartalom) keményfával (pl. akác, bükk, kőris, cser) fűtsünk. Ha meggyulladt a fa, az ajtót, a kályha ajtaját kicsit hagyjuk nyitva míg ég a tűz, máskülönben kisebb lángon fog égni (lefojtja a tüzet a túl kevés oxigén), ami pedig nem csak a cserépkályha hatásfokát fogja rontani, hanem így könnyebben lerakódik a kátrány is. Ezért csakis akkor zárja be jól az ajtókat, ha már minden elégett. Amennyiben mindent megfelelően csinál, úgy igen hosszan élvezheti, ahogy jó meleget ad a kályha.

kép: kachelofenverband.com

Mit ne dobjon a tűzbe?

A cserépkályhába tilos szemetet, ételmaradékot, műanyagot, gumit, vegyszerekkel kezelt faanyagot, színes, fényes lapú újságpapírt tenni, hiszen ezek nem csaktönkreteszika cserépkályhát, de a környezetet, az egészséget is jelentős mértékben károsítják!

lead kép: kachelofenverband.com