Május 21. Kedd, Konstantin

Madáretetési kisokos 

Zöld zóna
2020. november 10. 14:00
null

Elkezdődött a madáretetés ideje, a boltok polcain is már megjelentek különböző eleségek. Hogy pontosan mit is érdemes az etetőbe tenni, és hogy azok mely szárnyas barátainkat vonzzák, kiderül az alábbi cikkből.

A hűvös idő beköszöntével több madár melegebb tájakra vonul, ám sokan vannak olyanok is, melyek itthon maradnak. Hogy túl éljék a téli hónapokat, fontos, hogy megfelelő mennyiségű táplálékhoz jussanak. Hogy ezt segítsük, aki csak tud, tegyen ki némi madáreleséget, hogy könnyebben átvészeljék ezt az időszakot!

kép: housebeautiful.com

Mikor?

A téli madáretetés ideje az első fagyok beköszöntétől azok elmúlásáig tart, vagyis november elejétől akár áprilisig szükség lehet rá. Bár kibírnák ezeket a hónapokat emberi segítség nélkül is, ám így lényegesen megkönnyítjük a dolgukat- viszont arra oda kell figyelni, ha egyszer elkezdtük az etetést, akkor azt folytassuk is, hiszen a madarak hamar megszokják, ha valahol eleség vár rájuk, így az adott helyre újra és újra visszatérnek.

Hová tegyük az eleséget?

Mivel különböző madarak különböző helyeken szeretnek csipegetni, érdemes több helyre kitenni az eleséget. Vannak, amik inkább a földön, az alsóbb szinteken falatoznak (bár ez veszélyesebb az esetleges macska vagy más ragadozók támadása miatt), vannak, amik elbújva a fák ágai közt.

Mivel?

A madáreleségeknek több nagy csoportja van, és lehetőleg ezeket kombináljuk, hogy a madarak hozzá tudjanak jutni a számukra szükséges tápanyagokhoz. Ráadásul így még több madarat oda tudunk vonzani, mivel így mindenki találhat kedvére valót.

kép: mindy.hu

Ezt figyelembe véve szerezzünk be aprómagvakat(ne legyen sózott, ízesített), fekete napraforgót, zsiradékot (ez lehet faggyú, vaj, sajt, sótól mentes szalonna, cinkegolyó), valamint almát, amit pl. a szajkó és a rigó igencsak szeret. Amennyiben ezeket kitesszük, máris sokat tettünk a madarakért, ráadásul ahogy lakmároznak nálunk, lehetőségünk van jól megfigyelni őket.

Mit NE adjunk a madaraknak?

  • Kenyér, kifli, kalács
  • Lisztet tartalmazó ételek
  • Popcorn
  • Feldolgozott áruk, pl. felvárott
  • Romlott magvak

lead kép: otthonokesmegoldasok.hu

madárvissza a természetheztélemberetetésMaradj otthon