2023. január 29. vasárnap
Adél

Őszi munkák a kertben 

2020. október 8., 14:00
Őszi munkák a kertben 

A tavasz mellett az ősz az az időszak, amikor sok a tennivaló a kertben, hogy a következő évben is legjobb formájában pompázhasson, otthont adhasson a rovaroknak, madaraknak. Ezeket még a talaj-menti fagyok beállta előtt szükséges elvégezni, lehetőleg akkor, amikor még tart a vénasszonyok nyara.  

Hagymásak ki, hagymásak be 

Ki ne szeretné azt az érzést, amikor a hosszú tél után, tavasz elején először megpillantja az első virágokat a kertjében? A borongós, sötét és hideg hónapok után jól esik a léleknek az, hogy már közeledik a várva várt jó idő- ennek hírnökei a tavaszi hagymás virágok megjelenése. Ilyen például a jácint, krókusz, tulipán, nárcisz, hóvirág. Ám ahhoz, hogy mielőbb kibújjanak a talajból, ősszel gondoskodnunk kell a hagymák ültetéséről (ha még nincsenek). Erre november előtt érdemes sort keríteni, mert ekkor még van idejük arra, hogy megerősödjenek és gyökeret eresszenek, és ne fogjon ki rajtuk a gyorsan bekövetkező fagy.   

Mindezek mellett fontos szót ejteni a fagyérzékeny hagymásak kiásásáról és teleltetéséről. A kánna, kardvirág, dália, begónia például kifejezetten rosszul tűrik a fagyokat, ezért ezek hagymáit ki kell ásni, megtisztítani a földtől, majd megszárítani. Utána távolítsuk el róluk a leveleket, majd kis földdel, tőzeggel borított nyitott ládába tegye őket. Teleltetésnek olyan helyiséget válasszon, mely nem túl meleg, de nem is túl hideg (8-10 0C). 

 

 

Lehullott falevelek gyűjtése, komposztálása 

A kertben lévő lombhullató fák nagy munkát okoznak, hiszen a földön lévő leveleket össze kell gyűjteni, mert egyrészt könnyű rajtuk elcsúszni (ha nedvesek), ráadásul ott van még a rothadás veszélye is.  A bezsákolt leveleket bár el lehet vitetni, ám még jobb, ha komposztálóba teszi, esetleg felhasználja egy részét - akár a gyerekekkel- kreatív célra. Viszont nagyon fontos, hogy semmi esetre se égesse el, hiszen igencsak környezetszennyező megoldás, ráadásul tilos! 

Ássa fel a földet 

Az ásás nem tartozik a legkönnyebb kerti munkák közé, ám ősszel nem célszerű kihagyni, főleg az ágyásoknál! Ezzel egyrészt lazíthatja a talajt, másrészt jó mélyre tudja juttatni így a komposztföldet, melyet majd tavasszal biztosan meghálálnak a virágai.  

Őszi metszés 

A metszés sok kertész számára mumus tevékenység, mivel tudni kell, mit, hogyan kell megmetszeni, valamint azt is, hogy mikor. Ugyanis vannak olyan növények, melyeknél, ha ősszel végzi, megkockáztatja a tavaszi virágzás elmaradását. Általános szabály, hogy csakis azokat lehet megmetszeni, melyeknél nincsenek új virágrügyek (ezért nem szabad pl. az orgonát ősszel metszeni). Az évelő cserjék, a gyümölcsfák, a nyári orgona, hortenzia, rózsa, levendula viszont mind olyan virágok, melyek elszáradt, elvirágzott részeit bátran levághatja az őszi hónapok során. Ezáltal a növény erősebbé, dúsabbá válik, így több virágban gyönyörködhetünk majd tavasszal és nyáron.  

Ezek is érdekelhetnek