Május 9. Csütörtök, Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Így teleltethető át a muskátli

Zöld zóna
2020. november 07. 14:00
null

A muskátli az egyik legnépszerűbb virágunk, mely a kertünk, teraszunk üde színfoltja lehet, köszönhetően vidám virágainak. A muskátlik 2 nagy csoportja az álló és a futó példányok- mindkettő igen kedvelt. Bár a legtöbben évről évre új virágokat vesznek, ám ha valaki érez magában kedvet és van hozzá megfelelő helye, úgy bátran megpróbálkozhat a muskátlik teleltetésével. Lássuk, hogyan!

kép: housebeautiful.com

Mikor?

Az első kérdés az, hogy mikor érdemes bevinni kintről a növényeket. Ez igen fontos kérdés, hiszen nem szabad sem túl korán, sem túl későn. Az enyhébb fagyokat még elviselik, így a 0 fok körüli hőmérséklet idején szükséges költöztetni őket. Azonban az, hogy utána mi a teendő, az elsősorban attól függ, milyen típusú muskátliról van szó, hiszen mást igényel az álló és mást a futó muskátli.

A teleltetés módja

Általánosságban elmondható, hogy az álló muskátlik kevésbé érzékenyek a hidegre, így azok remekül áttelelnek hűvös (kb. 5-8 fokos) helyiségben, míg a futó típusnak ennél némileg melegebbre van szüksége. Fontos, hogy a szoba, ahol teleltetjük, világos és száraz legyen! Az öntözéssel sem kell bajlódnunk, maximum havonta egyszer (vannak, akik ezt ki is hagyják).

Mielőtt bevinnénk, nézzük meg jól, hogy vannak-e beteg példányok, illetve részek, mivel azokat el kell távolítani a teleltetés előtt. Vannak, akik ekkor jól vissza is vágják a növényt, eltávolítják a bimbókat, hajtásokat, leveleket, majd több tövet összeültetnek és úgy hagyják pihenni tavaszig.

Mások adugványozósmódszerre esküsznek, melynek során hagyjuk, hogy a hajtások meggyökeresedjenek. Ezáltal új, fiatal növényekre tehetünk szert.

kép: Highsun Express

Akiknek van hűvös (de a hőmérséklet nem süllyed fagypont alá), nyirkosabb pincéje vagy más helyisége, azok bátran megpróbálkozhatnak azzal, hogy a talajból kihúzott növény gyökeréről óvatosan lerázzák a földet, majd a muskátlikat egymás mellé, fejjel lefelé fellógatják. Tavaszig más teendőnk nincs is, egyesek olykor kis vízzel lespriccelik, ha látják a leveleken, hogy kunkorodnak a szárazságtól.

Fontos! Teleltetés esetén is rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincsenek-e beteg részek a növényen, mivel ekkor ezeket mihamarabb el kell távolítani!

lead kép: foodnetwork.com

vissza a természetheztélvirágnövényhidegMaradj otthon