Június 20. Csütörtök, Rafael

Így ne nyírjuk ki a növényeinket télen

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Télen az emberek kiszorulnak szeretett kertjeikből, vagy ha ki is jutnak, a növények gondozását most szüneteltetni kell,hadpihenjenek. Ilyenkor a növénybarátoknak nincs más lehetősége, mint a szobanövények dédelgetése, ami télen sokszor kudarcba fullad.

Kellenek!

Hogy kellenek-e a szobanövények egy lakásba? Igen,bárhogy ki tart szívesen belőlük, az már egyéni kérdés. Nem csak azért, mert jó rájuk nézni. A téli fűtés a lakás levegőjét rendkívül szárazzá teszi, ami nem tesz jót sem nekünk, embereknek, sem a növényeknek. A betegségek kialakulásának kockázata is megnő, és aludni is rosszabbul fogunk, ha túl alacsony a páratartalom. De ne egyújabbgéppel zabáltassunk áramot, hogy párologtatással nedvesítsük a levegőt. A növények sokkal jobban megoldják ezt, ingyen, külön termelt energia felhasználása nélkül.

kép: gardenersworld.com

Igaz, a cserepesek is érzékenyek a túl száraz levegőre, így egyszer-egyszer (mondjuk hetente 1-2 alkalommal) érdemes vizet spriccelni rájuk, hogy kellemesebben érezzék magukat, és általuk mi is!

Elhelyezés

Azoknál anövényeknél, melyek tavasztól őszig a kertben vannak, és csak télen költöznek a lakásokba, mindenképpen figyelni kell az elhelyezésre. A fény és páraigény ebben az esetben is fontos, de talán a legfontosabb a hőmérséklet. Mivel sok szép cserepes fajt tartunk, melyekkifejezettenérzékenyek a hidegre, így a fűtött szoba számukra ideális. Ám sok olyan növényünk is van, melyeknek télen 15°C körül lenne ideális a tartása, ami azért a szobában már hideg. Agarázs, a sufni, vagy hasonlózárt,ablakosde fűtetlen rész ideális lehet, de itt gondoskodni kell atéliesítésről, hiszen sajnos könnyen mehet 15°C alá is a hőmérséklet, főleg, ha a helyiség nem csatlakozik a ház falához.

Jacob Fox

Öntözés

El kell hagyni a kertet, nem lehetünk a zöldben, maradnak a cserepesek, amiket télen hajlamosak vagyunk “túlgondozni”. Ezek a növények is jellemzően ilyenkor pihennek, vagyis ne ültessük át - csak ha nagyon muszáj -, nemetsszükés lehetőleg ne bolygassuk őket.

A legtöbben az öntözéssel nyúlnak mellé. A rövidebb nappalok rövidebb párologtatási időszakot is eredményeznek, vagyis télen a növényeknek kevesebb vízre van szükségük. Akkor öntözzünk, ha a földjük felső része már száraz, ellenkező esetben a kaspóban felgyülemlő víz gyökérrothadáshoz vezethet, ami megöli a növényt. A tápoldatozást is szüneteltessük most, maximum havi egyszer adagoljunk tápanyagot azoknak a növényeknek, melyek ezt igénylik (ezeknek a vásárláskor kapott leírásában szerepel ez az igény).

lead kép: hasscobotanics.com.au