2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

Mi lenne ha magunkkal tudnánk vinni a légkondit?

2019. szeptember 9., 16:00
Mi lenne ha magunkkal tudnánk vinni a légkondit?

háztartások energiafelhasználásának - így pedig károsanyag kibocsátásának - nagy része abból adódik, hogy szabályozzuk a hőmérsékletet. A téli időszakban fűtünk, a nyáriban hűtünk. Előbbi nagyjából megoldható minimalizált károsanyag kibocsátással, utóbbival azonban komoly gondok vannak. Jelesül az, hogy jelentősen hozzájárul a globális felmelegedés fokozódásához. 

Ördögi kör 

Miért is kell a légkondi? Hiszen nagyanyáink korában is voltak forró nyarak, mégis képesek voltak a lakásokat hűvösen tartani. A légkondi egyetlen dolog miatt kell: kényelemből. Egyszerű, gyors és kényelmes, így pedig már nem foglalkozunk azzal, hogy mennyire káros a környezetre és egy ördögi kör közepén csücsülünk. Használjuk a légkondit, mert meleg van, emiatt még melegebb van, emiatt még többet használjuk a légkondit, és így tovább... 

kép: news.mit.edu

Azt félretéve, hogy viszonylag egyszerűen megoldható a lakás hűtése egy kis odafigyeléssel, a légkondi működése messze nem optimális. A szerkezet ugyanis a levegőt hűti le, ami hatalma munka. Ennél sokkal hatékonyabb lenne, ha minket hűtene. És bizony ebben van a jövő. 

Vigyük magunkkal 

A légkondi másik hátránya, hogy csak azt a szobát hűti, ahova be van szerelve. Az utcán, séta közben, a buszhoz vagy a vonathoz sietve a légkondi nem tud nekünk segíteni a rekkenő hőség ellen, pedig ez lenne a feladata. Éppen ezért az MIT tudósai megalkották a személyes hűtőberendezést, az Embr Wave névre keresztelt szerkezetet. 

kép: urbanoutfitters.com

A csuklóra rögzíthető eszköz egyetlen ponton hűti a testet, amivel eléri, hogy a hőérzetünk 5°C-ot csökkenjen. Ez pedig hatalmas eredmény, mivel m mindehhez minimális energiát használ, amit ráadásul napenergiából is képes fedezni. Természetesen beltéren is használható, vagyis a légkondit ki is lehet kapcsolni, a karkötő segít rajtunk. Ha a találmányt továbbfejlesztik, és nem csak 5, hanem több fokot is képes lesz változtatni, illetve mondjuk fűthet is minket, akkor a háztartások energiafelhasználása  is jelentősen csökkenhet, arról nem is beszélve, hogy lényegesen kevesebb ruhaneműre lenne szükségünk, ami kevesebb anyagot, kisebb ipari terhelést jelenthetne. 

lead kép: kickstarter.com

Ezek is érdekelhetnek