Április 20. Szombat, Tivadar

Automata öntöző, de egy kicsit másképp, avagy a föld termékennyé tétele

Zöld zóna
2020. november 15. 08:00
null

A termőterület az emberiség gyarapodásával egyre és egyre értékesebbé válik. De képtelenség több erdőt kiirtani, hiszen az olyan folyamatokat generál, melyekkel nem vagyunkképesekmegbirkózni. A jó hír, hogy a földek többsége alkalmas lenne a növénytermesztésre, a rossz, hogy ehhez kevés a víz.

Víz

Bizony, az alapvető probléma, hogy azéletheza Földön szükség van vízre. A növényeknek is, és ez az, amiből egyre kevesebbel rendelkezünk. A pazarló vízhasználatot is lehetne okolni, de tény az is, hogy ha a száraz területeket öntözéssel igyekeznénk termővé tenni, akkor csak egy eleve elhibázott gyakorlatot igyekeznénk még szélesebb körben alkalmazni.

Az öntözéssel ugyanis még gyorsabban fogyna az édesvíz, még rosszabb helyzetbe kerülnénk mindannyian. De a termőterületek bővítésére szükség van. Itt lép be a képbe a tudományos világ.

Hidrogel

A tudósoknak sikerült kikísérletezni egyfajtahidrogelt, melyet a földhöz keverve automata öntözést teszünk lehetővé. Ez elsőre kissé furán hangzik, pedig az ötlet nagyon is okos.

Amikor a hőmérséklet lecsökken, ahidrogélnedvességet von ki a levegőből, amit raktároz. Kiengedni akkor fogja, amikor a hőmérséklet megemelkedik, vagyis tulajdonképpen egy automatikus és rendszeres öntöző “berendezést” sikerült előállítani.

A tesztek során az is kiderült, hogy egy alapvetőenhomok talajhogyan reagál ahidrogélre. A talajba retket ültettek a szakemberek, majd meglocsolták. Ezután a retek még két napig élt öntözés nélkül, majd tönkrement, mivel ahomok talajcsupán 20%-nyivizet tartott meg, ez pedig kevés volt a növény hosszabb távú túléléséhez.

Ahidrogéllela talaj vízmegtartó képessége 40%-ranőtt, a retek pedig az első locsolás után 14 napig is életben maradt,anélkülhogy újramegöntöztékvolna. Ahidrogélteljes egészében tehát nem váltja ki az öntözést, de remek kiegészítője lehet annak, ráadásul a levegőbe is visszajuttat nedvességet, hogy a körforgás ne sérüljön. Hogy az anyag mikor kerülhet be az agráriumba, azt egyelőre nem lehet tudni, de valószínűleg még éveket kell rá várni, ugyanakkor a folyamatot jelentősengyorsíthatjaa vízhiány fokozódása.

képek és lead kép: europeanpharmaceuticalreview.com

vízklímaöntözésnövényélelemember