2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Sivatagból édenkert?

2019. augusztus 12., 08:00
Sivatagból édenkert?

Az elsivatagosodás veszélye nagyon is reális, ráadásul hazánkat is erősen érinti. A klímakatasztrófának ezzel az aspektusával pedig elég nehéz harcolni, de nem lehetetlen. Sőt, egy ügyes trükkel a sivatagok is termővé tehetőek, de ehhez azért még kell némi idő. 

Sivatag 

A sivatag illetve az ottani létformák fontos szerepet töltenek be a biológiai sokszínűség megőrzésében. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk termővé tenni a sivatagokat, akkor is csak egy részükre lehetünk hatással, hiszen nem érthetjük pontos szerepüket az egyensúlyban, de hogy van, az teljesen biztos. 

kép: worldwildlife.org

Azonban a sivatagok egyre csak terjeszkednek, és bár lehet ellenük harcolni a faültetésekkel, nagyon körülményes. Hiszen a fákat nem csak elültetni kell egy-egy hatalmas akció során. A csemetéket gondozni is kell, locsolni, a kártevőktől óvni, ellenkező esetben az erdőtelepítés csak egy hangzatos, drága, de értelmetlen küszködés lesz a természet ellen. 

Cseh lelemény 

Cseh tudósok tovább gondolták azt az elképzelést, miszerint a sivatagok levegőjéből ki lehet vonni a nedvességet. Ezt a módszert már igen régóta alkalmazzák, ám napi szinten egy-egy berendezés csupán 10 liter vizet képes kinyerni a levegőből. Ezzel szemben a csehek berendezése 200 liternyit is képes kinyerni, amivel már nem csak az ivóvíz problémáját lehet megoldani, hanem az öntözést is, amivel termővé tehető a sivatag. 

kép: worldatlas.com

Azonban vannak kisebb akadályok, és nem csak a berendezés ipari méretűvé tétele. A sivatagok levegőjének relatív páratartalma alacsony, ezt pedig tovább csökkenti az, ha a párát víz formájában kinyerik belőle. Az ember számára az ideális 40-60% körüli, a sivatagokban ez a szám 25% körül mozog – ez persze a terület fajtájtól, méretétől, elhelyezkedésétől, stb. is függ. 

Igaz, ha megindul a termelés az öntözés, illetve a növénytermesztés megemeli a páratartalmat, vagyis hosszútávon működőképes a rendszer, ám rövidtávon komoly kihívásokkal kerül szembe. Ennek ellenére, ha sikerül ipari méretekben is létrehozni, akkor jó eséllyel növelhető meg a termelésre fogható földterületek aránya, mely a növekvő népesség számára nagyon jó hír. Nem utolsó sorban pedig nem a meglévő erdőségeket kellene kivágni, hiszen a sivatagokban is megoldató lenne a mezőgazdasági tevékenység. 

lead kép: kenkoskela.com

Ezek is érdekelhetnek