Május 29. Szerda, Magdolna

A világ legmagasabb szeméttelepe - már az Everest halálzónája is csupa mikroműanyag

null

Egyre több a hódító, aki a világ legmagasabb pontját szemelte ki magának úti célul. A feladat szép, csakhogy az ember esendő, és nem igazán gondol a következményekre.

Egyre többen vannak.

8440 méter magas a Csomolungma, aki ide feljut, elmondhatja, hogy a világ tetején áll, és ez bizony vonzó lehetőség. Elsőnek 1953-ban sikerült legyőzni az emberi teljesítőképesség határait, és meghódítani a csúcsot. Azóta tömegturizmus van a hegyen. Igaz, ez azért kissé túlzás, hiszen közel nem keresik fel annyian a területet, mintmondjuk Tahitit, de tény, hogy a hegymászók áradata komoly piacot teremtett, ami Nepál számára hatalmas bevételi forrásokat is jelent.

kép: Doma Sherpa - AFP - Getty

Ha azt gondolnánk, hogy egy idő után kevesebb lesz a hegymászó, akkor tévedünk. Bár sokan meghódították már a csúcsot, többen lesznek, mivel ez egyre könnyebb. Na nem azért, mert lépcsőket vájtak, és nem is a szó hagyományos értelmében. Az itteni akár -50°C és az elképesztőerejű szél így is szinte leküzdhetetlen akadályt jelent, a legfontosabb kihívás azonban az oxigénhiány már kisebb gond, köszönhetően a klímaváltozásnak. A melegedő Föld miatt a csúcsnál is megemelkedik a légnyomás, aminek következtében javul az oxigénellátottság.

Mi a gond?

A baj az, hogy bár a csúcsot sokan hódítják meg. Ez nem könnyű, és minden erejükre szükségük van. Következésképpen a kiürült palackokat, ételes csomagolásokat, pláne a rosszsátrakatnem viszik magukkal, egyszerűen ott hagyják, ahol éppen vannak. Ennekkövetkeztébensajnos aCsomolungmaa világ legmagasabban fekvőszeméttelepelett. Bár a helyi hatóságok igyekeznek takarítani a hegyet, és erre kötelezik a turistákat is, ezvajmikeveset ér.

kép: Namgyal Sherpa/AFP/Getty

Mostanra pedig az innen származó mintákból is kimutatták amikroműanyagszennyezést. A kiváltója a hegymászók ruhája, amin nem is lehet csodálkozni, hiszen a hegyen a ruhák súrlódása jelentős. Hogy mi lehetne a megoldás a szennyezés elkerülésére? Mivel a műszálas anyagok jelenleg sokkal jobban képesek tartani a hőt, és megakadályozni az anyag átázását, így egyelőre nem igazán van remény amikroműanyag-szennyezés visszaszorítására.

lead kép: summitclimb.com