Július 14. Vasárnap, Örs, Stella

A mesterséges fény és a zaj is jelentősen hozzájárul a madarak pusztulásához

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A madarak számának drasztikus csökkenése atudósokatis aggasztja, ezértigyekeztekrájönni, hogyan lehetne kikerülni a klímaváltozásra adott választ a madarak esetében. Ez azonban nem várt eredményt hozott, eleddig rossz helyen kerestük a mumust.

Pusztuló világ

Sajnos tény, hogy nem csak a madarak, hanem a bolygónkon minden állat és növényfaj érzékenyen reagál a klímaváltozásra. Egy kisrészüknek kedvez a folyamat, a nagyobb, lényegesen nagyobb hányad számára azonban katasztrofális következményei vannak.

kép: theguardian.com

A tudósokat az érdekelte, hogyan befolyásolja a madarak szaporodását és költési idejét a klímakatasztrófa, amihez tetemes mennyiségű adatot gyűjtöttek össze. Az elemzés során azonban olyan eltérésekbe botlottak, melyek világossá tették, hogy a vizsgált észak-amerikai régióban a madarak számára nem a klímakatasztrófa, hanem az emberi tevékenység a legnagyobb gond.

Fény és hang

A problémát a fény és a hangszennyezés okozza. A fényszennyezés mind a nyílt területeken élő, mind pedig az erdei madarakat érinti, bár nem azonos mértékben. A gondot az okozza, hogy a költési időszakjóvalelőbb érkezik el a madarak szerint, mivel az a fény és sötétségidejéhezkötődik. A korai költés miatt a fiókák előbb kikelnek, mint ahogyan a táplálékuk megjelenne. Igaz, sok rovar is hamarabb lesz aktív a klímaváltozás miatt, ez azonban azoknak a madaraknak rossz, amik képesek tartani a költési időszakukat. Összességében a szárnyasokra nézve ez igen nagy csapás.

kép: travel.aol.co.uk

A zaj esetében a párzás sérül. Az alacsony frekvenciájú hangok ugyanis befolyásoljáka madárdal hallhatóságát. Ezpedigsok faj esetében nehezíti a pártalálást, sőt, néhol a nőstények párzásra való fizikai képességét is, hiszenegyes esetekbenehhez is kell a hímek dala.

A vizsgálati eredmények aNaturemagazinban lettek publikálva, és bár egy adott terület madarait vizsgálták, ez igaz minden a bolygón élő madár esetében. A megoldás mindenképpen az optimálisabb fényhasználat, és a zajártalom minimálisra csökkentése lehet. Ehhez persze a technológiákat is fejleszteni kell, de a jogszabályi háttér megalkotásának is itt lenne már az ideje.

lead kép: phillymag.com