Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Nem csak az erdőségeket kellene helyreállítani

null

A természetes megoldások emlegetésekor -melyeka klímakatasztrófa megfékezését hivatottak lehetővé tenni - a leginkább a faültetésre koncentrálunk. Ez azonban nem minden esetben helyes, amellett persze, hogy nagyon jó dolog!

Ültess fát!

A klímakatasztrófa kibontakozását valahogyan meg kell fékezni. Ez csak akkor lehetséges, ha az emberiség a károsanyag -kibocsátást minimalizálja, illetve teljes egészében megszünteti. De ez egy hosszabb folyamat, nem lehet már holnap letudni az egészet, de addig sem kell malmozni a kezünkkel.

kép: herald.co.zw

A lehetőségünk, hogy fákat ültessünk, most is adott. A növényzet, az erdőségek hatalmas mennyiségű co2 megkötésére képesek, amihez persze idő kell, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne értelme fákat ültetni. Sőt, most van igazán értelme, hiszen az eltűnőben lévő erdőségeket nem csak védeni kell minden áron, de pótolni is kell azokat!

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint azonban kicsit nagy a hangsúly a faültetéseken, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni a többi területről.

Állatok

Erdőket telepítünk, hogy megkössük a szén-dioxidot, és megmentsük azt a bizonyos 1 000 000 fajt a kipusztulástól! Csakhogy ezen fajok 60%-a nem erőkben él. Lápokban, tőzeges területeken, vizes élőhelyeken és a szavannákon is hatalmas károkat okozott az ember, az ottani ökológiai rendszereket is a tönk szélére sodorta.

A kutatás alapján, ha ezeket a területek helyreállítanák, az komoly segítséget jelentene mind az embereknek, mind az állatoknak. Külön jó oldala a dolognak, hogy nem a mezőgazdasági területek kárára kellene a helyreállítást elvégezni.

kép: toppr.com

Lépni azonban mindenképpen érdemes lenne, mert ha a munkálatok kiteljesednek, és ezeket az élőhelyeket helyreállítjuk, akkor az képes lenne megkötni az ipari forradalom ótaa levegőbe juttatott károsanyagok közel felét! Arról már nem is beszélve, hogy a kipusztulóban lévő fajok tetemes hányadát is csak ezzel a megoldással lehet életben tartani, vagy állományukat megnyugtatóan növelni. Az eljárás most sem olcsó, de ebben az esetben is mérlegelni kell, mi is kerül többe: egy élhetetlenbolygó fenntartása, vagy az, ha megtartjuk gazdagnak és élhetőnek?

lead kép: pakistantoday.com.pk