2020. május 27. szerda
Hella

Amikor az erdősítés nem a jó megoldás...

2019. október 7., 16:00
Amikor az erdősítés nem a jó megoldás...

A klímakatasztrófa megfékezése, vagy legalább kontrollálása mindannyiunk érdeke. Jelenleg az egyetlen igazán hatékony fegyver a kezünkben ennek a célnak az eléréséhez az erdőtelepítés, melyet hatalmas léptékben kell végrehajtani. De nem mindegy, hol. 

Erdő vagy sem 

Az erdők telepítése kiemelten fontos. A fák képesek megkötni a szén-dioxidot, mely élet, vagy halál kérdése lehet, ha nem is egyik napról a másikra. Az erdősítés azonban nem csak a klímakatasztrófa miatt jelent tökéletes megoldást.  

kép: thetimes.co.uk

Az emberek mindennapjait is pozitívan befolyásolja, ha erdők mellett, azokkal összhangban élhetnek. Ráadásul nem is kicsit, hiszen nem csak a közérzetük lesz jobb, hanem a produktivitásuk is megnő, vagyis a dolognak gazdasági haszna is bőven van. Nem utolsó sorban pedig visszaadjuk az élőhelyet az állatok számára, így újra élvezhetjük a madárdalt, vagy láthatunk őzeket, szarvasokat. 

Ez utóbbi azonban problémás lehet, ahogyan arra Viktor Partridge, a Pentland Hills épségéért felelős szakértő rámutatott. 

Skót rendszer 

A kérdéses terület Skóciában van, és az erdősítés ebben az esetben nem olyan jó ötlet. Természetesen itt is hatalmas erdők álltak, csakhogy az ember már ezer évvel ezelőtt kiirtotta azokat. Akkor ez hatalmas csapást jelentett az élővilágnak, mostanra azonban alkalmazkodott az új körülményekhez. Rengeteg az olyan faj – madarak, emlősök, hüllők, stb. -, melyek természetese élőhelye ma már a nyílt tér, a hatalmas, szinte csak fűvel borított mező, vagy nyílt láp. Sok madár a földön fészkel, a tér szükséges a vadászatukhoz, és nem lennének képesek alkalmazkodni egy erdős területhez. 

kép: environment.gov.scot

Vagyis tulajdonképpen az ember kiirtotta az erdőket, ezzel megváltoztatta az itteni ökoszisztémát, mely ezer év alatt kiheverte a sebet, és átalakult. Most pedig, ha visszaállítja az eredeti formát, akkor kiirtja azt a közösséget, melyet tulajdonképpen maga generált. Ez pedig hiba lenne, hiszen egy újabb seb újabb ezer év regenerálódási időt eredményezhet. 

Persze az erdősítésre szükség van, csakhogy sokkal inkább az újratelepítésre, nem a betelepítésre. Azokra a területekre kell koncentrálni, ahol még a közelmúltban, 100-200 éve is erdőségek voltak, nem azokra, ahol a természet már alkalmazkodott, és az élővilág sokszínűsége helyreállt. 

lead kép: historic-uk.com