Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Így kell stílusosan a falra tenni a növényeket

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

https://inhabitat.com/plant-a-unique-indoor-garden-with-this-modular-living-wall-kit-from-horticus/

A kisebb terek, lakások, garzonok esetében állandó probléma a helyhiány. Sok esetben még csak a bútorokat sem igazán tudjuk elhelyezni, nemhogy a nővényeknek találnánk megfelelő helyet. Ez persze nem akadályozza meg a legtöbb embert abban, hogy egy - két cserépnek helyet szorítson, de utána fájó szívvel veszi tudomásul, máshol már nincsen hely....

Fel a falra

A falakjellemzőenolyan területek, ahova viszonylag kevés dolgot pakolunk. Ide ugyan lehet növényeket tenni, de ehhez kell egy polc, akkor pedig már zsúfolt lehet a tér. A hagyományos fali akasztók esetében is hasonló a probléma, ráadásul minden esetben a cserepet szemlélhetjük, nem a virágot, hiszen az a szemünk vonala felett bontja leveleit.

Erre talált egy igen elegáns, mutatós és ötletes megoldást aHorticus nevű vállalkozás. Természetesen egy praktikus virágtartóról van szó, amit a falra lehet szerelni, de ettől még nem igazán lenne különleges. Az igazán vonzó tulajdonsága az, hogy a rendszer moduláris, vagyis úgy alakíthatjuk, ahogyan az nekünk a legideálisabb.

Nem csak növényeknek

Egyméhsejtszerűenelrendezett acélszerkezet adja a rendszer vázát. A hatszögletű üregek a szerkezet távtartásának köszönhetően afaltóltávolabb helyezkednek el, így magukba tudjákfogadnia beléjük tervezett terrakotta cserepeket. Ezekbe a cserepekbe lehet ültetni virágokat, de ha nem kerül beléjük föld, akkor tárolónak is ideálisak.

A növények locsolása a másik olyan feladat, amit egy fali tároló esetében nehezen lehet megoldani. Itt azonban a cserepek rejtik a megoldást. Egyrészt a növények nem felfelé, hanem előre felé néznek bennük, így sokkal nagyobb élményt nyújtanak. Másrészt így a cserepek oldala kerülfelülre, amit kis lukakkal láttak el a tervezők, vagyis itt könnyen öntözhetőek a növények. A túlöntözés veszélyt pedig jelentősen csökkenti, hogy a terrakotta cserepek képesek magukba zárni a nedvességet, vagyis sokáig ellátják azzal a növényeket is (természetesen a különleges elrendezés különleges ápolást is igényelhet, erről a tervezőcég honlapján lehet többet olvasni).

képek és lead kép: inhabitat.com