Május 26. Vasárnap, Evelin

Újra tündökölhet a fekete arany?

null

A birodalmak felemelkednek, tündökölnek, hanyatlanak majd elbuknak. Ez kikerülhetetlenül igaz minden egyes esetben, és nem is csak a birodalmakra, hanem sok olyan dologra is, melyről azt gondoltuk: örök. A világ egyik legnagyobb olajvállalata, a BP érzi ezt a trendet, és elemzői szerint a hanyatlás következik.

Kimondatlan

Persze egyik elemző sem olyan merész, hogy odaálljon a vezetőség elé, és azt mondja: ideje váltani, az olajnak befellegzett. A mostani elemzésben ezértnincsen előrejelzés sem, inkább csak lehetséges forgatókönyvek, de abból 3 is.

kép: karanovicpartners.com

Az érdekes az, hogy a háromból csupán egy számol azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus válságból ébredő világ újra a fekete arany felé fordul, és a kitermelés újra csúcsra ér. Ez a lehetőség is benne van a pakliban, de az elemzők is érzik, hogy a változás már folyamatban van. A másik két forgatókönyv ugyanis messze nem jósol ilyen fényes jövőt az olajnak.

Elképzelhető, hogy a 2019-es, igencsak gyenge 100 millió hordó/nap fogyasztás volt a csúcs, és mostantól csak lefelé vezet az út. Minden csak attól függ, hogy a választók mit követelnek meg a kormányoktól. Ha az érdeklődés a megújulók felé fordul, akkor az olaj elérkezett az alkonyához, ha nem, akkor újabb tündöklésre tehet szert.

Merre tovább?

Avirológusokfigyelmeztettek arra, hogy a környezeti ártalmak jelentősen megnövelik a vírusok terjedési lehetőségeit. Tudjuk, hogy a koronavírus is jobban fertőz a nagyvárosok szmogos levegőjében, és a súlyos esetek is zömmel aszennyezettebbterületekről kerülnek ki. Vagyis a fertőzések ellen a megelőzés égisze alatt a tisztább levegő is követelmény lesz.

kép: backstoryradio.org

A tisztább levegő pedig az olajjal nem fér össze. Ez persze másodlagos kérdés lehet a lobby és a gazdasági érdekek szempontjából, de tény az is, hogy bár a BP elemzői megcsillantották az újabbkánaán lehetőségét, az olaj befektetői nem erre számítanak. A tőke elfordulása a fekete aranytól beindítja a dominóelvet, és bár foggal-körömmel harcolnak ez ellen az olajipari vállalatok, egyikük sem most jött a 6:20-sal, és dollár milliárdokat fektetnek a megújuló energiák kutatásába, kereskedelmébe is.

lead kép: steemit.com