2022. augusztus 15. hétfő
Mária

Sok vér tapad a környezetvédelem hátráltatásához

2020. szeptember 5., 08:00
Sok vér tapad a környezetvédelem hátráltatásához

A világ átalakulóban van, amit nehéz lenne tagadni. Hátráltatni azonban sajnos lehet, amit az ebben érdekelt társaságok meg is tesznek, méghozzá egyszerűen a profit érdekében. Szomorú mutatója ennek az is, hogy egyre több környezetvédelmi aktivistát gyilkolnak meg világszerte. 

Útban vannak 

Hogy hogyan jönnek ide az aktivisták? Egyes esetekben csak transzparensekkel vonulnak a városok utcáin, és amíg nincsenek elég nagy tömegben jelen, igazán senki nem foglalkozik velük. Mások azonban ennél is többet tesznek. Fizikailag védelmezik az adott területeteket, esetleg olyan adatok birtokába kerülnek, melyekkel komoly gondokat tudnak okozni az érintett cégóriásoknak. 

kép: france24.com

És igen, sajnos a vállalatok jellemzően az olaj és gáziparból kerülnek ki, illetve azok a mezőgazdasági cégek és magántermelők lehetnek az elkövetők, akiknek célja a termőterületek növelése, méghozzá az esőerdők és védett területek rovására. Ezek a gyilkosságok azonban a legtöbb esetben nem köthetőek senkihez, legalábbis hivatalosan. 

 

212 

A tavalyi év volt az eddigi legrosszabb a gyilkosságok szempontjából. 212 aktivista lelte halálát, de a számok ennél is sokkal magasabbak, ha azt nézzük, hány embert hallgattattak el zsarolással, perekkel vagy más módszerekkel, ráadásul sokuk nem is mer beszélni arról, ami vele történt. 

2015 óta, vagyis párizsi klímaegyezmény elfogadását követően az adatok alapján minden egyes héten négy aktivistát gyilkolnak meg a világon, és ez a szám sajnos tendenciálisan növekszik. Sokakat megrémít a módszer, ám még több embert feldühít, és a környezet ügye egyre több és több támogatóra talál. 

kép: Goldman Environmental Prize

A Global Withness nevű brit civil szervezet adatai alapján a 212 gyilkosságból sokat bérgyilkosok követtek el, sokat bűnbandák, vagy magántulajdonban lévő biztonsági cégek alkalmazottai. De még ennél is elkeserítőbb, hogy az adatok alapján 36 esetben hatósági fegyveres tisztségviselők a felelősek a gyilkosságokért. 

szomorú tények mellé a civil szervezet megjegyzi azt is, hogy nagyon sok ország - köztük többek közt szinte a teljes dél-amerikai régió, vagy az USA is – a koronavírus - járványt felhasználták arra is, hogy jelentősen enyhítsenek a környezetvédelmi szabályozásokon. Pedig a változás megállíthatatlan, és szükséges, csupán az a kérdés, meddig lehet még húzni. 

lead kép: unenvironment.org

Ezek is érdekelhetnek