Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Szemét nélkül élni nem is olyan bonyolult

null

A környezettudatos életszemlélet, illetve azerowasteéletérzés nem egy divat, nem trendi szeszély, hanem egy alapvető változás. Vagyis nem akkor leszünk igazánkörnyezettudatosak, ha olyan termékeket veszünk, amiken 3 méteres matrica hirdeti a kétszer műanyagba csomagolt termékről, hogy mennyire környezetbarát, vagy akkor, ha ezentúl az egyszer használatosműanyagzacskók helyett a textilzsákokat használjuk egyszer, és utána kihajítjuk.

Mit veszünk? Mit NEM veszünk!

A fogyasztói társadalom egy olyan struktúra, melyben a gazdaság működését a vásárlás tartja fenn. Folyamatos, és mindenre kiterjedő vásárlás, melyben nem az a lényeg, hogy szükségünk van-e az adott termékre, hanem a reklámokkal felkeltik rá az igényünket. Ez alól nem éppen könnyű kibújni, de nem is lehetetlen. Azonban érdemes lenne másik oldalról közelíteni a problémát: nem csak az a lényeg, hogy mit veszünk meg, hanem az is, hogy mit nem!

kép: sweetpetitelife.com

Ma már természetes, hogy odafigyelünk arra, hogy környezetbarát terméket vegyünk - de ez nem a címkén múlik. Azökotudatostermék nem igazán lehet például többszörösen műanyagba csomagolva, hiszen ott azonnal megbukik az elgondolás. Igaz ez a tojás esetében is, mely lehet, hogy újrahasznosított papír tartóban kapható, de a ketreces tartás olyan messze áll azökotudatosságtól, mint a Nap a Földtől. A vásárlói magatartás diktálja a trendeket, vagyis a választásunk alakítja ki a piacot!

Azerowaste, vagyis a hulladékmentesség azonban egy másik szemléletet is megkíván: szükségem van rá? Ez nem csak a divatcikkek esetében igaz, bár a legtöbben csak erre húzzák rá. Az élelmiszereknél is érdemes feltenni a kérdést, hiszen tonnaszám dobáljuk az ennivalót a kukába, ami elképesztő környezetterhelést jelent.

Tudatosság

Ez a szó nagyon sokszor kerül elő a környezetvédelemmel kapcsolatban. Egy magánember nyilván nem sokat tehet az olajipar szennyezése ellen, de ha tudatosan él, hatalmas segítséget ad a Földnek! A tudatosság pedig nem egyik pillanatról a másikra jön, kis lépésekkel lehet beépíteni a mindennapokba, vagyis ne akarjunk egyszerre nagyot ugrani, mert nem lesz tartós a változás.

kép: europa.eu

Egy kis segítséggel azonban nagyon is gyorsan és egyszerűen lehet tudatossá válni, ami nem csak remek érzés, hanem a pénztárcánkra is kifejezetten jó hatással lesz! Érdemes a következő elveket szem előtt tartani:

  • A lehető legkevesebb szemetet termeljük! - a természetben a szemét nem ismert fogalom, minden körforgásban van, minden újrahasznosul. Olyan anyagokat, termékeket válasszunk, melyek megfelelnek ennek az elvnek. Ez persze nem megvalósítható minden esetben, de legalább a szelektív gyűjtés lehetőségét tartsuk szem előtt, és ebben az esetben is a lehető legkevesebb szemetet szerezzük be.
  • Tudatosan vásároljuk! - ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy előre írjuk össze, mit szeretnénk venni, és célirányosan mozogjunk a boltban. Így nem költünk feleslegesen sokezer forintot olyasmire, ami igazából nem is kell, és vagy a kukában végzi, vagy porfogó lesz belőle.
  • Újrahasznosítás! - ez nem ipari szinten értendő, hanem egyénin. A textiltáskákat számtalan alkalommal lehet használni, hiszen moshatóak. A háztartásunkban fellelhető tárgyak 99%-nakremek másodlagos, vagy harmadlagos funkciót lehet adni, így azok nem szemétként terhelik a környezetet, hanem a pénztárcánkat kímélve látnak el új feladatot.
  • Komposztálás! - ez a legjobb, ami a felesleges szerves anyagokkal történhet. Ebben az esetben nem szemét, hanem termőföld és végső soron újra élelem lehet az el nem fogyasztott ételekből.

lead kép: archiblox.com.au