Június 20. Csütörtök, Rafael

Pezseg az élet ősszel is a kertben!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Ittvan az ősz, és bár az előrejelzések alapján a nyár még visszatér egy táncra, azért már érdemes felkészülni a ragyogóan színes levelek forgatagára, és a kerti munkákra, mert most igazán kiélhetjük magunkat a szabadban!

Élet

Az ősz az elmúlásról szól, legalábbis az iskolában ezt tanították. Ilyenkor a természet “haldoklik” készülődik a télre, a hosszú álomra. Ez azonban így nem igaz. A készülődés része tény, dehaldoklásrólszó sincsen. Sőt! Harsog az élet, a színek, a nővények, és bár néhányuk már téli köntöst ölt, mások éppen most mutatják meg teljes pompájukat.

kép: rhs.org.uk

Ez a krizantémok időszaka, az őszirózsáké és számtalan más gyönyörű növényé, melyekből nemgyőzünkválogatni. A krizantémokat sokan temetővirágnak hiszik, pedig 37 fajuk létezik, nevük a görög aranyvirág kifejezésből származik, és olyan vidám és színpompás foltokat hoznak létrea kertben,vagy a lakásokban, amiért nem lehet nem szeretni őket!

Rejtekhely

Mivel a tél nem halál, csupán pihenés, ezért éppen itt az ideje, hogy gondoljunkazokraa lényekre is, akiknek a kert az otthonok. A kismadarak, sünök és más állatok számára készíthetünk odúkat, kis kuckókat, amivel egyrészt odacsalogatjuk őket, másrészt gondoskodunk arról is, hogy ne valamelyik féltett kerti díszünket válasszák lakhelyül.

A madarak és más állatok a kertben az ökoszisztéma részei, hozzájárulnak ahhoz, hogy a kertünk pompás és élettel teli lehessen, vagyis vigyázzunk rájuk. A madarak számára ilyenkor már el lehet készíteni az etető és itató edényeket, de kihelyezni még nem kell, inkább csak az utóbbit.

kép: wshg.net

Talaj

Az ősz a gyökérzet ideje, ilyenkor a növények erre a részre koncentrálnak. Ez pedig azt is jelenti, hogy segíthetünk nekik, hogy igazán erős tavaszt köszönthessünk. A talaj javítása történhet műtrágyával is, de sokkal szerencsésebb, ha a komposztot, vagy érett marhatrágyát használunk - utóbbiból isléteziksok olyan kivitel, mely teljesen szagtalan.

A talajjavítás nem csak a kertben, a lakásban tartott növények esetében is fontos, és az ősz számukra is a frissítést, a tápanyagdús átültetést hozhatja el.

lead kép: sunset.com