Április 14. Vasárnap, Tibor

Pár egyszerű lépés a környezettudatosság felé 

Zöld zóna
2020. szeptember 01. 14:00
null

Sokan úgy gondolják, hogy környezettudatosnak lenni sok plusz munkával jár, drága és megterhelő. Pedig vannak olyan dolgok, melyeket betartva nagy lépéseket teszünk meg a környezettudatosság felé. Lássuk, mik azok, amiket bárki tudna változtatni.

Szelektív hulladékgyűjtés

Bár a törvény is szelektív hulladékgyűjtésre ösztönöz, ennek ellenére még mindig sokan vannak azok, akik egy halomra dobnak ki mindent. Pedig jóval kevesebb szemét gyűlne össze, ha valaki szétválasztaná a műanyag/üveg/papírhulladékot a kommunálistól. Még ideálisabb lenne, ha a komposztálható dolgokat pedig komposztálnánk.

Textil táska műanyag helyett

Egyre több helyről fokozatosan kivezetésre kerülnek, ám hazánkban sajnos a legtöbb helyen még mindig ott sorakoznak a boltokban a letekerhető műanyag zacskók. Pedig sokat tehet, ha beszerezne textil táskát, amelybe pakolhat (még jobb, ha otthon, maga készíti el akár fel nem használt anyagokból).

kép: amazon.com

Nézze meg, mivel takarít

A boltokban kapható tisztítószerek a legtöbb esetben tele vannak kemikáliákkal, így, ha csak lehet, érdemes természetes anyagokra kiváltani azokat. Szerencsére a háztartásokban általában eleve megtalálhatóak ezek a csodaszerek. Az ecet, a szódabikarbóna, a kávézacc, olívaolaj, mind bátran bevethetőek a takarításnál, mivel nem csak környezetbarát megoldásnak számítanak, de hatásosak is egyben!

Ilyen szívószálat használjon

Ha muszáj szívószálat használni, akkor ne az eldobható, műanyag termékeket használja, hanem lehet kapni szilikon és fém szívószálakat is. Ezek sokkal környezettudatosabb megoldásnak számítanak, mivel könnyen elmoshatóak.

kép: deepbluestraws.com

Spóroljon az energiával

Értelemszerűen, amivel igen sokat lehetne még tenni a környezetünkért, az az, ha spórol az energiával. A drága klímaberendezések helyett melegben használjonventillátortés sötétítsenbe, télencsak annyira fűtsön fel, amennyire muszáj (itt érdemes megjegyezni, nem muszáj rövid ujjúban lenni otthon, ha fázik, előbb vegyen fel pulóvert, csak utána fűtsön)! Ügyeljen arra, hogy feleslegesen ne égjen a villany, az izzók pedig legyenek energiatakarékos LED izzók, továbbá a “stand by” üzemmód helyett inkább kapcsoljuk ki az elektronikai eszközeinket! Mindezeken kívül a laptopot, telefont húzzuk le a töltőről, ha már feltöltődtek, magát a töltőt pedig tegyük el!

lead kép: marketingtochina.com

klímavissza a természethezmaradj otthonkörnyezetlakásember