Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Kerítés helyett ültessen inkább sövényt! 

Zöld zóna
2020. szeptember 06. 12:00
null

A kerítés telepítése- ha eleve nem adott-, általában sok fejtörést okoz, mivel, mélyen a pénztárcába kéne nyúlni hozzá, ráadásul, ha igazán tartós megoldást szeretnénk, akkor muszáj alábetonozni, ami nem számítvalami környezetbarátműveletnek. Ám kerítés gyanánt bátran ültethet sövényt is, ami plusz esztétikai értékkel is gazdagíthatná a kertet. Hogy milyen sövények a legideálisabbak erre a célra?

kép: digsdigs.com

Csodasövény

A csodasövény fantázianévvel ellátott növény a turkesztáni szil nemesített változata. A marketingje meglehetősen jó, ám a jó hírnevét meg is tudja alapozni, hiszen valóban egy aduász azok számára, akik gyorsan tömött sövényt szeretnének. Talaj tekintetében nem válogat, így lényegében bárhol megél. Rendszeres öntözésre csak kezdetben van szükség, minél nagyobbá válik, úgy lehet ritkítani a locsolások gyakoriságát, végül elég lehet aszályos időszakokban a heti egyszeri öntözés. Ha kétsoros ültetéssel helyezi el a növényt, úgy még dúsabb, tömöttebb sövényt lehet kialakítani. Jó oldala, a gyors növekedés és az igénytelensége mellett az, hogy remekül formázható, valamint igen ellenálló a kártevőkkel szemben.

Leylandciprus

Az egyik legkedveltebb örökzöld, melyet előszeretettel használnak sövények kialakítására, takarásra, mivel igen gyors növekedésű. Igénytelen növény, mely jól tűri a napfényt és a szárazságot is. A fiatalabb példányok kissé fagyérzékenyek, ezért érdemes tavasz elejére időzíteni a telepítést, hogy télig megerősödjenek. Kezdő kertészeknek is ajánlott, valamint azoknak, akik nem szeretnének sokat a sövénnyel foglalkozni. Az öntözést és a tápanyagpótlást gyorsabb növekedéssel meghálálja, ám az sem baj, ha ez kimarad. Aleylandciprusokból álló sövényt az utcafront felőli részhez is szokás ültetni, mivel remekül felfogja a zajt és a port is.

kép: gordonsgardencenter.com

Tűztövis

A tűztövis igen mutatós, köszönhetően a hosszan megmaradó megannyi narancssárga/piros bogyóinak, melyekből a madarak előszeretettel falatoznak. Bogyói nagy mennyiségben okoznak kellemetlen tüneteket az embereknél. Sűrű, tüskés sövény képezhető belőle, mely 2-3 méteres magasságig nő meg. Jól tűri a fagyokat, a szárazságot, az árnyékot és a napot is (világos helyen gyorsabban fejlődik és több termést hoz). Talaj tekintetében nem válogat.

lead kép: garden.lovetoknow.com

klímavissza a természethezmaradj otthonnövénykertkerítés