Június 20. Csütörtök, Rafael

Íme, így néz ki a fenntartható turizmus

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A turizmus egyike azoknak a megszokott tevékenységeknek, melyekre sötét jövő vár abban az esetben, ha a környezettudatosság a cél. Persze ez csak abban az esetben igaz, ha az ipar szereplői nem akarnának változtatni. Palau azonban most irányt mutat, méghozzá nagyon jót!

Palau

A több, mint 200 kisebb szigetből álló trópusi paradicsom, Palau elkötelezte magát a fenntartható turizmus mellett. Nemigen volt más lehetősége, hiszen a turizmus a legfőbb bevételi forrása, évente mintegy 89 000 külföldi turistát fogadnak, ami tekintélyes mennyiség, főleg a 22 000 fős állandó lakossághoz képest.

kép: privateislandsonline.com

Ahhoz azonban, hogy ez továbbra is ígymehessenPalau olyan intézkedéseket hozott, amivel képes megvédeni azokat az értékeket, melyek ide csábítják az embereket. Ezek pedig többek közt a buja növényzet, az érintetlenkorallzátonyok, akristálytisztavíz, és a nyugalom.

Mit kell tenni?

Hogyan lehet fenntartható a turizmus? Kevesebb turistával - de ez nagyon rossz hatással lenne a gazdaságra, vagyis nem követhető út. Palau ezért más oldalról közelít, és azt az elvet vallja: ha ide jössz, vendég vagy, hát tartsd be a szabályainkat. Ezek a szabályok pedig elég határozottak:

  • A Palaura érkező turistáknak alá kell írni egy nyilatkozatot, melyben elkötelezik magukat a környezet védelme, és a szén-dioxid kibocsátás minimalizálása mellett, legalább arra az időre, amíg a szigeteken tartózkodnak. Ez azt jelenti, hogy komoly bírságot fizetnek, ha károsítják a természetet, sőt, nem használhatnak akármilyen naptejet, csak a tengeri élővilágra ártalmatlan termékeket. De tilos a helyi vadállatok - mind a szárazföldi, mind a tengeri -etetése is, és azutazásszervezők, idegenvezetők sem használhatnak semmilyen egyszer használatos műanyagot.
    kép: lonelyplanet.com
  • Palau a koronavírus - járványból tanulva erősen fejleszti a helyi élelmiszertermelést, de szigorúan a fenntarthatósági vonalon. A helyi élelmiszerekkel azt is eléri, hogy lényegesen csökkenjen a szén-dioxid lábnyoma.
  • Mivel a co2 kibocsátás a turizmusban elkerülhetetlen, ezért Palau lehetőséget nyújt arra, hogy az ide érkezők egy online programmal kiszámolják, mekkora az itt tartózkodásuk szénlábnyoma, és kompenzálási lehetőségeket is kínál, melyek illeszkednek a szigetek eszmeiségébe, és persze a helyi kultúrába is.

lead kép: hotelbeachside.com