Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Így tartsa életben a fűszerkertet a lakásban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Friss, saját fűszereket használni a főzéshez nem csak szívet melengető érzés, de erősebb, aromásabb ízűek is, mint a bolti termékek. Éppen ezért sokan nevelgetik otthon ezeket, még azok is, akik nem rendelkeznek kerttel vagy balkonnal. A legtöbb fűszernövény ugyanis remekül megél a lakásban is, ennek ellenére sokan csalódottan veszik tudomásul, hogy náluk 1-2 hét múlva elpusztulnak. Vajon mit kell tenni – vagy mit nem-, hogy sokáig megmaradjanak? Erre adunk hasznos tanácsokat.

Nem kell mindet az ablakba tenni

Sokan a fűszernövényeket az ablakba teszik, egyrészt, hogy kéznél legyenek, másrészt azért, hogy elég fény érje őket. Való igaz, a legtöbb imádja a napot, ám vannak olyanok, melyek inkább a félárnyékot kedvelik (persze 1-2 óra napra nekik is szükségük van). Ilyen pl.: a metélőhagyma, a torma, a petrezselyem, babérlevél és menta is. Éppen ezért, ha lehet, olyan helyet keressen nekik - főleg, ha már kifejlett példányok- ahol nem tűzi őket a nap. A legjobb, ha keleti/nyugati fekvésű helyre teszi.

kép: gardentherapy.ca

Ültesse át

Amennyiben nem magról neveli a fűszernövényeket, hanem megveszi cserépben, akkor fontos, hogy otthon ültesse át, mivel a legtöbb esetben túl kicsi cserépben lehet őket kapni a helytakarékosság miatt. A földhöz lehetőleg ne adjon semmilyen plusz mesterséges tápanyagot (egy kis komposztot azonban meghálálnak), mivel bár így lehet, hogy gyorsabban nő majd, ám veszít aromájából a fűszer.

Ne locsolja meg őket minden nap

Bár nagy a késztetés - főleg a kezdő házi kertészek esetén- hogy minden egyes nap jól meglocsolják a fűszernövényeket. Pedig a legtöbb nem szereti az állandó öntözést, ekkor ugyanis kirothad. A bazsalikom, menta és a petrezselyem vízigénye ugyan nagyobb, de a legtöbbjük nem igényel sok vizet, így elég kb. 3 naponta meglocsolni. Arra ügyeljünk, hogy ne legyenek pangó vízben, így gondoskodjunk a jó vízelvezetésről!

kép: homedit.com

Óvja a huzattól a növényeket

Sokan az ablakba teszik a fűszernövényeket, ám ekkor ügyeljen arra, hogy ne legyen nagy huzat, ugyanis azt nem szeretik a növények! Természetesen lehet nyitva vagy bukón az ablak, ám huzatban, kereszthuzatban ne legyenek, főleg akkor ne, ha odakint hideg van- akkor ugyanis könnyen eldobálják a leveleiket vagy elfonnyadnak.

lead kép: cornerofmyhome.com