Június 16. Vasárnap, Jusztin

Hatékony eszköz az ivóvíz probléma megoldására

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világszerte nagy mennyiségben halálos áldozatokat szedő kórokra valamiért jobban odafigyelünk, mint az évtizedek óta jelen lévő problémákra, melyek nagyságrendekkel több ember életét követelik. Egy londoni cég azonban úgy tűnik, az egyik ilyen borzalomra megtalálta a hatékony megoldást.

Víz

A víz központi kérdés az embere életében. Nekünk, Európában a leginkább az áradások miatt kerül előtérbe, és szidjuk a csapadékot, mert megkeseríti az életünket. Több millió ember számára azonban a csapadék maga az élet, mivel nincsen lehetőségük arra, hogy a csapot megnyitva iható vízhez jussanak.

kép: trendland.com

Csak összehasonlításképpen: a koronavírus halálos áldozatainak száma jelenleg 700 000 körül alakul. Ez egy igen magas szám, nem is csoda, hogy a világ igyekszik a lehető legjobban védekezni a fertőzés ellen. A szomjúság áldozatainak száma azonban ennél lényegesen magasabb, és ha a szomjhalál halálos áldozatainak számát nézzük csak, akkor is 7 000 000 életről beszélhetünk, minden egyes évben! A világ lakosságának kétharmada, vagyis jelentős többsége vízhiányos területen él, számukra az iható víz sokszor olyan luxus, melyért háborúk is kirobbannak.

Egyszerű, de hatékony

AHidroWindEnergycég alkotta meg aQuenchSea nevű eszközt, mely egyszerű, igazából egy nagyobb elemlámpa méretű műanyag pumpa, melyben található egy membrán. Ennek a kis részletnek az értelme az, hogy ha keresztülpumpáljuk rajta a sós vizet, az képes édesvízzé alakítani azt, ami már iható - persze megfelelő fertőtlenítés után.

kép: indiegogo.com

A projekt közösségi finanszírozással valósul meg, a cég 22 ezer fontot szeretett volna összegyűjteni, hogy a termék megszülethessen. Ezzel szemben ennek sokszorosa, több, mint 177 ezer font gyűlt össze.

A cég ráadásul azt is megígérte, hogy ha a gyártásbeindul- márpedig az összeg már rendelkezésre áll - akkor 2027-ig 100 millió eszközt adományoznak majd a rászorulóknak. Az ártól függően pedig ez a pumpa valóban képes lehet arra, hogy az édesvíz kérdését megoldja, ami jelenleg is az egyik legégetőbb gond a világon, de a klímakatasztrófa tükrében egyre nagyobb jelentőségre tesz szert!

lead kép: indiegogo.com